Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskisuomalaisen uutisointi vesilaitoksen yksityistämisestä ehdolla Vuoden jutuksi – Suuri journalistipalkinto -kisan finalistit julkistettiin

Sanomalehti Keskisuomalaisen toimittajien Satu Kakkorin ja Katri Niemisen uutistyö vesilaitoksen yksityistämisestä on ehdolla media-alan arvostetuimman palkinnon saajaksi. Suuri journalistipalkinto -kisan finalistit julkistettiin torstaina aamupäivällä Helsingissä. Kakkori ja Nieminen ovat ehdolla Vuoden juttu -sarjan finaalissa.

Kakkorin ja Niemisen jutuissa käsiteltiin monipuolisesti Jyväskylän vesilaitoksen yksityistämiseen liittyviä vaiheita, ja aihe levisi myös lukuisiin muihin medioihin. Keskustelu johti lähes 90 000 nimen Vesi on meidän -kansalaisaloitteeseen, jonka eduskunta hyväksyi yksimielisesti, raadin perusteluissa sanotaan.

Sarjassa ovat ehdolla myös Helsingin Sanomien Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja Sami Kero jutustaan Oletko sinä Perttu Nousiainen? ja Iltalehden Jarno Liski Valtiontalouden tarkastusvirastoa käsittelevästä juttukokonaisuudesta.

Junkkarin, Niemisen ja Keron juttukokonaisuus Nuorisosäätiön miljoonat hukanneesta Perttu Nousiaisesta kertoi yhteiskunnallisesti merkittävästä teemasta, mutta se oli samalla taitavasti rakennettu jännitystarina. Liski onnistui palkintoraadin mukaan kovassa uutiskilpailussa toistuvasti tekemään paljastuksia ja vetämään keskustelua kohti uusia kysymyksiä. Juttukokonaisuus vahvisti entisestään Liskin asemaa yhtenä Suomen keskeisimpänä tutkivana journalistina.

Vuoden journalistiksi ovat ehdolla Ilta-Sanomien Tuomas Manninen, Ylen Olli Haapakangas ja Helsingin Sanomien Paavo Teittinen.

Manninen on palkintolautakunnan mukaan ehkä Suomen tunnistettavien uutistekstien kirjoittaja. Uutisvirtojen katveiden tapahtumat kasvavat hänen käsittelyssään osuviksi ja humoristisiksi tarinoiksi suomalaisesta sielunmaisemasta, perusteluissa sanotaan.

Haapakankaalla on raadin mukaan täysin tunnistettava ja jäljittelemätön tapa käsitellä aiheita, joita pidetään arkipäiväisinä, mutta jotka ovat suuria ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

Teittisen puolestaan sanotaan nostavan vuodesta toiseen esiin epäkohtia, jotka muuten jäisivät virallisen Suomen katseen ulottumattomiin. Vuonna 2021 Teittinen paljasti puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa.

Vuoden journalistiseksi pomoksi ovat ehdolla Laura Kolu STT:stä, Timo Paunonen Ilta-Sanomista ja Maria Vesterinen Turun Sanomista.

Kolu pitää raadin mukaan STT:n 24h-toimituksen päällikkönä eleettömän tehokkaasti huolta siitä, että kansallisen uutistoimiston uutistoiminta sujuu aina tilanteesta riippumatta vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä ja vuodenaikoina. Kolu pyrkii ottamaan kaikessa huomioon työntekijöiden jaksamisen ja kunkin henkilökohtaiset toiveet, raati perustelee.

Paunosen sanotaan tehneen pitkän uran eri esimiestehtävissä Ilta-Sanomissa. Paunonen on palkintoraadin mukaan laajasti sivistynyt, henkeen ja vereen uutismies, joka on aina johtanut joukkoja edestä.

Vesterinen johtaa Turun Sanomien perinteikästä urheilutoimitusta ja yhdessä kulttuuritoimituksen päällikön kanssa lehden lukemisto-osiota. Vesterinen on asiantunteva, tavoitteellinen, uudistava ja ihmisläheinen esihenkilö. Hän johtaa alaisiaan luontevalla ja kannustavalla tavalla, raati sanoo.

Vuoden journalistinen teko -sarjan ehdokkaat ovat Anne Leppäjärvi ja Reetta Nousiainen Haaga-Helian maahanmuuttajajournalistien koulutuksesta, Johanna Vehkoo Oikeusjuttu-kirjasta sekä Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine ja J-P Pulkkinen Ylen Politiikka-Suomi-sarjasta.

Leppäjärven ja Nousiaisen maahanmuuttajajournalistien koulutushanke tuo raadin mukaan lisää monipuolisuutta kansainvälistyvän Suomen journalismiin.

Vehkoo käsitteli kirjassaan tapahtumia, jotka alkoivat hänen nimiteltyään oululaista kuntavaaliehdokasta Facebookissa mm. natsiksi ja rasistiksi. Hän eritteli vuosikausia kestänyttä oikeusprosessia, verkkovihaa ja poliittista trollausta niin oman elämänsä kuin sananvapauden näkökulmasta, raati sanoo.

Tämän vuoden tammikuussa korkein oikeus kumosi hovioikeuden Vehkoolle antaman tuomion ja hylkäsi kunnianloukkausta koskeneen syytteen.

Politiikka-Suomi-sarja taas oli raadin mukaan vaikuttava voimannäyte. Sitä varten haastateltiin yli sataa poliitikkoa ja asiantuntijaa. Ohjelmasarja toi tuoreella tavalla esiin politiikan tapahtumien taustoja sekä päättäjien inhimillisiä tunteita ja kipupisteitä, perusteluissa sanotaan.

Suuren journalistipalkinnon eri palkintoluokkien voittajat palkitaan 3. toukokuuta suorassa Nelosen tv-lähetyksessä.