Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuramelainen Hanna-Kaisa Hämäläinen palkittiin vuoden parhaasta lehtikuvasta ja valittiin vuoden kuvajournalistiksi – kunniamaininta Keskisuomalaisen valokuvaajalle

Vuoden 2021 lehtikuvan on ottanut muuramelainen Hanna-Kaisa Hämäläinen. Tuomariston mielestä kuva tiivistää hienolla tavalla toisen koronavuoden, jossa on lopulta ollut eniten kyse yhteisöllisyydestä ja toivosta. Voit katsoa vuoden lehtikuvan tältä sivulta.

Hämäläisen kuvassa Pakarisen perhe toimittaa viikoittaista ruokakassia köyden avulla parvekkeella olevalle isovanhemmalle.

Hämäläinen on muuramelainen valokuvaaja, joka on työskennellyt vapaana kuvajournalistina 20 vuotta. Tällä hetkellä hän toimii myös Journalistiliiton hallituksen toisena varapuheenjohtajana.

Tuomaristo valitsi Hämäläisen myös vuoden kuvajournalistiksi. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto) valokuvataiteen laitokselta vuonna 2004. Hämäläinen vei viime vuonna voiton uutiskuvasarjassa.

Kuvajournalisti 2021 kunniamaininta annettiin Keskisuomalaisen valokuvaaja Marko Kaukolle.

Keskisuomalaisen valokuvaaja Marko Kauko on ehdolla Vuoden kuvajournalistiksi – "Hyvä kuva herättää tunteita ja jättää muistijälkiä"

Vuoden urheilukuvan on puolestaan ottanut Heikki Saukkomaa. Kasvot kuvassa tuovat tuomariston mukaan esiin yksilötason merkityksen urheilussa. Ne tuovat inhimillisyyttä lajiin, jossa keho on kuin kone.

Saukkomaan kuvassa Ari-Pekka Liukkonen on uinnin karsinnoissa Tokion olympialaisissa heinäkuussa 2021.

Saukkomaa on työskennellyt kuvatoimisto Lehtikuvan kuvaajana vuodesta 1985. Työ on uutiskuvausta, johon sisältyy muun muassa urheilua, politiikkaa ja päivittäisiä uutisia. Lisäksi työuralle on mahtunut esimerkiksi kymmenet olympialaiset, useita huippukokouksia ja Balkanin maiden itsenäistymisen seuraaminen.

Vuoden uutiskuva on Antti Yrjösen kuva Elokapinan mielenosoituksesta. Se on tuomariston mielestä yllättävä. Näyttää melkein siltä kuin poliisit kantaisivat pois haavoittunutta. Kannettava henkilö ei silti näytä uhrilta, asetelma on jopa päinvastainen, palkintoperusteissa sanotaan.

Antti Yrjönen on tamperelaislähtöinen kuvajournalisti ja dokumentaarinen kuvaaja. Yrjönen on palkittu kahdesti Vuoden uutiskuva -palkinnolla Kuvajournalismikilpailussa ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla osana Poikkeustila 2020 -työryhmää.

Kuvajournalismikilpailun palkinnot jaettiin Suomen kuvajournalistit -yhdistyksen tilaisuudessa torstaina.

Vuoden 2021 voittajakuvissa näkyi tuomariston mielestä positiivisuus ja toivo. Viime vuodessa keskeistä on ollut selviytymisen lisäksi yhteisöllisyys ja toisten auttaminen, tuomaristo kuvailee.