Vuoden keskisuomalaiseksi äänestettiin Martti J. Kari, joka muutti aikoinaan Jyväskylään salamyhkäisesti: "Minulle vastattiin vain, että hyviä hommia"

Tiedustelueversti (evp.), kyberturvallisuuden tohtori Martti J. Kari oli Petäjävedellä kokemassa talviverkkoja, kun kännykkä soi ja hän sai tietää tulleensa valituksi Vuoden keskisuomalaiseksi.

– Vau, hän sanoi ensiksi.

Saamansa tunnustus Karin täytyi säilyttää pienen piirin tietona puolitoista viikkoa ennen kuin siitä tuli julkinen. Tämä tuntui helpolta.

– Minulla on ollut isompiakin salaisuuksia, hän totesi.

Epäilemättä. Sotilasurallaan Kari työskenteli suomalaisen sotilastiedustelun huipulla. Hän toimi myös Ukrainan tiedustelupalvelun neuvonantajana ja Naton kriisinhallintatehtävissä sekä puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa. Viimeiset kaksi vuotta Puolustusvoimissa Kari oli muovaamassa Suomen tiedustelulakeja.

Vuoden keskisuomalaiseksi Karin valitsivat Keskisuomalaisen lukijat. Lukijat saivat ensin ehdottaa ehdokkaita, ja kymmenen nimetyn finalistin joukosta voittaja keräsi äänistä peräti 25,4 prosenttia eli neljänneksen. Toiseksi tuli maalaislääkäri Tapani Kiminkinen Saarijärveltä (13,1 %). Kolmanneksi äänestettiin laukaalainen latuhengetär Ulla Riipinen (10,8 %), joka on tehnyt omille mailleen kaikille avoimia hiihtoreittejä.

Karilla on ansioluettelossaan mittava sotilasura. Vuodesta 2017 lähtien hän on opettanut Jyväskylän yliopistossa tiedusteluanalyysia ja hybridiuhkia.

Suuren yleisön tietoisuuteen Kari nousi, kun hän aloitti Ukrainan sodan myötä Keskisuomalaisen kolumnistina. Sen jälkeen hänestä on tullut kysytty haastateltava lukuisiin eri medioihin.

Tunnustuksensa Kari sai pääsiäisen alla. Tilaisuudessa olivat kutsuttuina myös hänen vaimonsa, seurakuntapastori Niina Kari, sekä edellinen Vuoden keskisuomalainen, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

– Tuskinpa koskaan (perättäisillä) palkituilla on ollut näin paljon yhtäläisyyttä, vaikka työskentelettekin aivan eri elämän aloilla, sanoi kiertopalkintoa eteenpäin siirtäessään Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen.

– Olette tulleet lukijoille tutuiksi ennen muuta viisaista sanoistanne. Olette jakaneet tietoa ja ymmärrystä semmoisella tavalla, että teitä on kuunneltu ja arvostettu.

Martti J. Kari kokee, että Vuoden keskisuomalaisen tunnustus ei tullut niinkään hänelle, vaan se tuli Jyväskylän yliopistolle ja tehtävälle, joka hänellä on.

– Yritän kertoa, mitä maailmalla tapahtuu, mikä on meidän Nato-tilanne tällä hetkellä, miten sota etenee Ukrainassa ja miten Ukrainan kansa voi.

Kouvolassa kasvanut Martti J. Kari on asunut Keski-Suomessa ja Jyväskylässä siitä lähtien, kun hän muutti tänne 1988. Saapumisessa oli omat erikoiset piirteensä.

– Kun siihen aikaan tuli töihin Tikkakosken Viestikoelaitokselle, ei tiennyt yhtään, mihin tuli töihin. Se oli niin salaista, niin kuin se on osittain vieläkin.

Kari muistaa rekrytoinnissa käydyn keskustelun.

– Kysyin, millaisia hommia. Minulle vastattiin vain, että hyviä hommia.

Työ, lasten liikuntaharrastukset ja alueen avoin ilmapiiri auttoivat Karia kotiutumaan Jyväskylän seudulle, jonne hänellä ei ollut aiempia siteitä. Karille oli tärkeää sekin, että Jyväskylän yliopistossa hän saattoi jatkaa venäjän opintojaan.

Oma kesämökki Petäjävedellä on syventänyt Karin katsetta maakuntaan.

– Me ollaan Petäjävesi-faneja. Se luonto, kirkko, ihmiset. Se äijäkööri Kyläsepässä, kun tulen kaverini Väiskin kanssa verkoilta. Ne istuvat siellä ja kysyvät, että tuliko mitään.

Niina Kari kertoo, mitä hänen miehensä sanoi sinä aamuna, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan.

– Mara ei ole paljon haikaillut takaisin töihin (Puolustusvoimiin), paitsi silloin hän kysyi, että arvaa missä nyt haluaisin olla. Sanoin, että no en tiedä. Tikkakosken luolassa, tilannehuoneessa...

Kari sanoo seuraavansa sotaa mielenkiinnolla, ei mielellään.

Suomen tulevaisuuden kannalta Kari pitää nyt oleellisimpana tarkastella sitä, mitä tapahtuu omien rajojemme sisäpuolella.

– Meidän täytyy katsoa, miten takaamme oman turvallisuutemme parhaiten. Mitä tahansa rajan takana tapahtuu, tällä hetkellä se oikea ratkaisu mielestäni on Nato-jäsenyys. Jos Venäjällä alkaa aggressio, Nato-maahan ei hyökätä. Jos Venäjä demokratisoituu, miettikää missä etupellossa olemme silloin tukemassa sitä prosessia.

Kari luottaa siihen, että Suomelle on annettu turvatakuut todennäköisen Nato-hakuprosessin ajaksi.

– Kun presidentti (Sauli Niinistö) tuli Washingtonista, hän sanoi, että pidetään pää kylmänä. Minun mielestäni siihen sisältyi kaikki. Siinä oli lupaus.

Vuoden keskisuomalainen

Voitot jakautuneet ympäri maakuntaa

2011: Kirjailija-toimittaja Aino Suhola, Lievestuore

2012: Kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen, Jyväskylä

2013: Toivolan Vanhan Pihan isäntä Margo Saxberg, Laukaa

2014: Erityisopettaja-kirjailija Marja Korhonen, Saarijärvi

2015: Tangolaulaja Leif Lindeman, Äänekoski

2016: Lääkäri Risto Laitila, Pihtipudas

2017: Leipomoyrittäjä Huynh Nhu Karjalainen, Kannonkoski

2018: Talvisodan veteraani Martti Mäkinen, Tikkakoski

2019: Ravivalmentaja Pauli Raivio, Hankasalmi

2020: Lääkäri Ilkka Käsmä, Jyväskylä

2021: ei valittu

2022: Tiedustelueversti (evp.) Martti J. Kari, Jyväskylä

Tämänkertaisten äänestäneiden kesken arvottiin viisi kappaletta Jussi Murtosaaren teosta Upea Suomen luonto – valokuvaajan käsikirja (Docendo, 2022). Voittajat ovat: Kaisa Koskinen, Jyväskylä. Tarja Leinonen, Vihtavuori. Erja Metso, Jyväskylä. Johanna Salmi, Tikkakoski. Matti Sipilä, Palokka. Voittajiin on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti.

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt