Jyväskylän passijonot venyneet jo heinäkuulle – muualle Keski-Suomeen ajan saa hieman aiemmin

Mikäli tällä hetkellä haluaa uuden passin, sen saa vasta heinäkuussa. Jyväskylässä poliisin lupapalveluihin saa kiireettömän ajan kesäkuun loppuun ja passi tulee siitä 12 arkipäivässä, lupapäällikkö Hannele Koskela kertoo.

Jämsässä, Äänekoskella ja Saarijärvellä ajan lupapalveluihin saa viikkoa aiemmin eli juhannusviikolle. Ruuhka on valtakunnallista, eli sitä on Suomessa muuallakin.

Poikkeuksellisen pitkä passiruuhka johtuu siitä, että koronarajoitusten aikana monilla jäi passi uusimatta. Nyt yhä useampi suuntaa ulkomaille ja tarvitsee taas passia.

Helmikuussa uusia passihakemuksia tuli 14 000, maaliskuussa 35 000. Huhtikuussa on jatkunut maaliskuun hakemustaso.

– Olemme pitäneet lupaviikonloppua ja Jyväskylässä on ollut lisäpalveluna lupa-auto.

Koskela sanoo, että lupapalvelut avaa koko ajan uusia aikoja ja peruutuksiakin tulee. Hyvällä tuurilla sähköisestä järjestelmästä voi saada ajan nopeastikin, ruuhkasta huolimatta.

Kiireellisissä tapauksissa passihakemuksen pääsee tekemään samana päivänä, mikäli tulee heti aamulla jonottamaan. Arkisin voi tulla jonottamaan kello 8–11 välillä, joskin tiistaisin aamuyhdeksältä alkaen.

Aikoja voi tällä hetkellä varata noin kymmenen viikon päähän, mutta varausjärjestelmää on tarkoitus muuttaa niin, että ajan voisi varata loppukesäänkin.

– Ellei ole akuuttia tarvetta passille, suosittelen siirtämään sen hakua, lupapäällikkö Koskela neuvoo.

Hän muistuttaa, että passia voi hakea myös sähköisesti, ilman ruuhkaa. Tämä edellyttää, että lupapalveluissa on kuuden vuoden sisällä annetut sormenjälki ja nimikirjoitusote. Tällöin voi käydä ottamassa uuden passikuvan, liittää sen kuvatunnuksen passiin ja maksaa haun nettipankissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut