Petri Honkonen piti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa ministerinä, katso tallenne – tästä pääsee lukemaan ministerin puheen kokonaisuudessaan

Hallituksen maa- ja metsätalousministeri sekä tiede- ja kulttuuriministeri vaihtuivat tänään perjantaina. Tiede- ja kulttuuriministeriksi nimitettiin kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) Saarijärveltä.

Honkonen piti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa ministerinä perjantaina aamupäivällä. Katso tallenne tilaisuudesta jutun yläpuolelta. Tiedotustilaisuus alkaa kohdasta 5.45.

Alla on Petri Honkosen koko puhe tiedotustilaisuudessa.

Hyvät kuulijat,

Suomi on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Niitä ovat eriarvoisuus, osaajapula, ja koronan jälkeinen henkinen velka, jota maksamme pitkään. Sivistys on niihin aivan keskeinen ratkaisu – jälleen kerran pienen kansan historiassa. Näihin asioihin lähden palo sisimmässäni hakemaan ratkaisuja.

Tiede- ja kulttuuriministerin salkku on tulevaisuuden rakentamisen salkku. Poliittinen ajatteluni nojaa yhdenvertaisuuden periaatteeseen: siihen kuuluvat olennaisesti sivistyksen tasa-arvo, ja mahdollisuuksien tasa-arvo. Sellaiset eväät olen itsekin tältä yhteiskunnalta saanut.

Keskustan johdolla suomalaisen korkeakoulupolitiikan suunta on muutettu. Olemme myöntäneet uusia aloituspaikkoja ja koulutusvastuita korkeakoulukentän toiveita huomioiden.

Kaikkien mahdollisuus kouluttautua kaikkialla Suomessa on keskustalaisuuden ydintä. Tätä perintöä aion jatkaa. Suomalaisessa korkeakoulutuksessa valitsemme jatkossakin alueellistamisen ja laajentamisen tien, emme keskittämistä ja näivettämistä.

Hyvät ystävät,

Kotikaupunkini Saarijärvi on perinteikäs kulttuuripitäjä. Sillä seudulla kasvaneena tiedän taiteen suunnattoman voiman.

Kulttuuri tuo ihmisiä yhteen. Kulttuuri luo toivoa ja pysyvyyden tunnetta turbulentissa maailmanajassa. Suomalaisuuden tarinaa rakennetaan kulttuurin kautta, ja tätä tarinaa tarvitaan nyt enemmän kuin pitkään aikaan.

Samankaltaista voimaa on urheilussa. Olen pyörinyt lapsuuteni pesäpallo-otteluissa ja hiihtokisoissa ja nähnyt kuinka valtava on liikunnan terveyttä edistävä vaikutus. Eikä kyseessä ole vain kansanterveysasia, vaan urheilu rakentaa myös yhteisöllisyyttä.

Arvon kuulijat,

Koko koulutusjärjestelmämme kulmakivi ovat opettajat. Olen itsekin opettaja. Opettajan työ on tänä päivänä todella kuormittavaa ja siitä kärsivät myös oppilaat.

Tämän vuoksi aion määrätietoisesti edistää keinoja, joilla opettajien arkea voidaan tukea. Opettajan ammattinimike tulee saattaa arvolleen sopivaan asemaan. Näenkin tärkeänä esim. opettajankoulutusfoorumin vahvistamisen. Aion toteuttaa myös opettajarekisterin.

Hyvät kuulijat,

Edesmennyt sukulaiseni, näyttelijälegenda Tarmo Manni on luonnehtinut saarijärveläisyyttä toteamalla, että saarijärveläisyys on humukseksi muuttunutta runebergiläistä kulttuuriperintöä.

Taide, sivistys ja uuden luominen ponnistavat tavallisesta elämästä.

Tältä pohjalta tartun tarmolla uuteen toimeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut