Passiruuhka piinaa keskisuomalaisia edelleen: tältä näytti Jyväskylän poliisiasemalla perjantaina

Ennen passijonoon liittymistä kannattaa varmistaa, voisiko passin uusia sähköisesti ilman käyntiä poliisiasemalla.

Jyväskylän poliisiaseman lupapalveluiden jonot näkyvät tällä hetkellä niin verkkoajanvarauksessa kuin joka-aamuisina pitkinä jonoina ilman ajanvarausta toimiviin palveluihin.

Vaikka Urhonkadun poliisiasemalle voi mennä arkisin jonottamaan kello 8:n ja 11:n välillä – tiistaisin tosin vasta yhdeksästä alkaen –, käytännössä saman päivän ajat ovat menneet pian ovien avautumisen jälkeen.

– Tällä hetkellä ruuhka on sellainen, että ellei passia tarvitse juuri nyt vaan matka on tiedossa syksyllä, suosittelen varaamaan ajan vaikkapa heinäkuulle, sanoo lupapalveluiden esimies Tuulia Kinnunen.

Virallista henkilökorttia, joka riittää Schengen-maissa matkustaessa, ei saa passia nopeammin.

– Aamupäivisin jonoa purkamassa on yksi virkailija, joka siirtyy iltapäiväksi palvelemaan ajanvarausasiakkaita. Tilatkin tulevat meillä vastaan siinä, kuinka paljon väkeä voidaan ottaa odottamaan vuoroa, Kinnunen sanoo.

Henkilöpapereita voi hakea myös jonottamatta, sähköisesti, jos lupapalveluissa on tallessa kuuden vuoden sisällä annetut sormenjälki ja nimikirjoitusnäyte. Tällöin voi otattaa uuden passikuvan, liittää sen kuvatunnuksen omiin tietoihin ja hoitaa henkilötodistuksen maksamisen nettipankissa.

Kaikki resurssit ovat käytössä, mutta emme pysty vastaamaan kysyntään.

Tuulia Kinnunen

Ajanvarauksella uuden passin tai henkilökortin saa vasta heinäkuussa.

– Jyväskylässä poliisin lupapalveluihin saa kiireettömän ajan kesäkuun loppuun noin kymmenen viikon päähän, ja passi tulee siitä 12 arkipäivässä, lupapäällikkö Hannele Koskela kertoo.

Jämsässä, Äänekoskella ja Saarijärvellä ajan lupapalveluihin saa viikkoa aiemmin eli juhannusviikolle.

Poikkeuksellisen paha passiruuhka johtuu siitä, että koronarajoitusten aikana noin puolen miljoonan suomalaisen passi vanheni. Nyt yhä useampi suuntaa ulkomaille ja tarvitsee taas passia.

Keinoina ruuhkan purkamiseen lupapalveluissa on kokeiltu muun muassa lupaviikonloppua, ja Jyväskylässä on ollut lisäpalveluna lupa-auto. Myös näihin ajat ovat verkossa varattavissa.

– Kaikki resurssit ovat käytössä, mutta emme pysty vastaamaan kysyntään, Tuulia Kinnunen toteaa.

Lupapalvelut avaa koko ajan uusia aikoja ja peruutuksiakin tulee.

– Seuraavan päivän käyttämättömät ajat tulee peruuttaa edellisen päivän aikana, ja ne vapautuvat iltakahdeksalta. Silloin voi nopeasti toimimalla saada ajan seuraavalle päivälle.

Passien valmistuksessa ei ole Kinnusen mukaan viivettä: kunhan passihakemuksen on saanut toimitettua poliisille, tavallinen passi valmistuu 8–12 arkipäivässä, pikapassi 1–3 päivässä.

Lisäksi akuuttiin hätään on saatavilla express-passi, jonka voi noutaa samana iltapäivänä Helsingistä. Nämä passityypit ovat voimassa viisi vuotta.

Passien hinnat kuitenkin nousevat toimituksen nopeuden mukaan. Edullisin, tavallinen, sähköisesti tilattu passi maksaa 44 euroa, express-passi kalleimmillaan 89 euroa.

Vain yhden matkan ajaksi on saatavilla tietyin ehdoin passi saman tien. Yhden matkan ajan voimassa oleva passi maksaa 85 euroa. Sellaisella matkustavan on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä, hyväksytäänkö se kohdemaassa, koska sen tunnistetiedot ovat heikommat kuin muissa passityypeissä.

Ajokortti saattaa yhä riittää

Katri Talaskivi

Jos passi tai henkilökortti on vanhentunut, se hyväksytään henkilötodistuksena vain noudettaessa uutta henkilötodistusta R-kioskilta, K-kaupasta tai Matkahuollon toimipisteestä. Pankeista ainakin Nordea ja Keski-Suomen Osuuspankki hyväksyvät kuitenkin suomalaisen ajokortin henkilötodistuksena.

Näin on, jos asiakas on pankissa aiemmin tunnistettu voimassa olevasta henkilöllisyystodistuksesta. Ajokortin on oltava myönnetty Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen.

Myös S-ryhmän kauppojen kassoilta voi nostaa käteistä ajokorttia vastaan, mutta rahan tallettaminen tai uusien palvelujen käyttöönotto ei sillä onnistu. S-Pankki suosittelee mobiilisovelluksen lataamista, jos passi uhkaa vanheta. Sillä voi tunnistautua kaikissa pankin asiointitilanteissa.

Valtaosa kaikista pankkiasioinneista tapahtuu nykyään digitaalisten varmenteiden avulla.

Ajokortti ei riitä tunnistautumiseen haettaessa vahvaa e-tunnistetta, jollaista tarvitaan esimerkiksi verottajan ja Kelan palveluihin tai Omakantaan kirjautumiseen.

– Jonot henkilöllisyystodistusten hakemiseen näkyvät meillä vahvan e-tunnisteen myöntämisessä. Sitä ei voi myöntää, ellei henkilötodistus ole voimassa, vaikka se olisi vanhentunut äskettäin, toteaa toimipaikan johtaja Sini Ukkonen Jyväskylän Nordeasta.

Kaikissa pankeissa uuden asiakkaan on esitettävä voimassa oleva passi tai ETA-alueella myönnetty henkilötodistus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut