Yle: "Putinin kätyrin" ralliautot joutuivat takavarikkoon Jyväskylässä – myös toisen Putin-tukijan omaisuutta luovutuskieltoon

Ulosottolaitos on määrännyt luovutuskieltoon kahden EU-pakotteiden kohteena olevan ja Kremliä tukevan venäläisen omaisuutta Suomessa, kertoo Yle.

Luovutuskieltoon laitettiin kaksi Jyväskylässä sijaitsevaa ralliautoa sekä Janakkalassa sijaitsevan kesäpaikka ja lähes 20 hehtaaria maata.

Luovutuskieltoon laitettujen ralliautojen omistaja on miljonäärisijoittaja Grigori Berezkin. Euroopan unioni (EU) käyttää Berezkinistä nimitystä "Putinin kätyri".

Miljonäärisijoittaja Berezkinin sijoitusyhtiö omistaa osuuksia esimerkiksi media-, energia- ja infrastruktuurialan yhtiöissä. Berezkin osti vuonna 2017 RBC-median, jonka lehdet ovat tukeneet Berezkinin valtakaudella Kremlin ja Vladimir Putinin linjaa.

Talouslehti Forbesin mukaan Berezkinin omaisuuden arvo on lähes 800 miljoonaa euroa.

Luovutuskieltoon laitetut kaksi Ford Fiesta -ralliautoa, Mercedes Sprinter -pakettiauto ja peräkärry ovat tällä hetkellä säilytyksessä Palokankaan alueella Jyväskylässä.

Kyseinen rallitalli on Berezkinin luomus. Berezkin harrastaa rallia ja rallisivustojen mukaan hän kilpailee ulosottopäätöksessä mainitulla Ford Fiesta R5:llä.

Ralliautojen säilytyspaikassa toimii suomalainen moottoriurheiluyritys. Yrityksen toimitusjohtaja ei halunnut antaa MOT:lle haastattelua.

Lain mukaan myöskään ulosottolaitos ei voi kommentoida yksittäiseen henkilöön liittyviä viranomaistoimia. Laitos salaa päätöksessään autojen omistajatiedot.

Luovutuskieltoon laitetun, Janakkalassa sijaitsevan kesäpaikan omistaja on Ylen mukaan Venäjän tärkeimmän iltapäivälehden Moskovski Komsoletsin päätoimittaja Pavel Gusev ja hänen ex-vaimonsa. Gusev on toiminut myös Moskovan alueen journalistiliiton puheenjohtajana ja presidentillisen komitean jäsenenä.

Gusevin omistama maa-alue sijaitsee Kanta-Hämeen Janakkalassa Kernaalanjärven rannalla. Ulosottolaitoksen määräyksen mukaan Gusevin osuutta tonteista ei saa myydä tai lahjoittaa.

EU asetti Guseville pakotteita huhtikuussa 2022, sillä EU:n mukaan Gusevin johtama lehti “tukee Kremlin narratiivia ja toimia, jotka heikentävät tai uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä.”

EU:n mukaan Gusevilla on "läheiset yhteydet Venäjän puolustusministeriöön ja hän on Vladimir Putinin uskottu ja tukija".

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut