Kirja-arvio | Iskelmätähtiä viihteen kulisseissa laulattamassa

Musiikkikirjat

Tommi Saarela

On elämä laulu – Esa Niemisen tarina. Otava 2022. 462 s.

Tommi Saarela kirjoitti Pave Maijasen elämäkerran, joka on yksi viime vuosien kehutuimpia ja parhaita suomalaisia rock-kirjoja. Nyt Saarela on keskittynyt Esa Niemisen elämäntyöhön. Nieminen on iskelmäkulttuurin ja suomiviihteen seuraajille tuttu kasvo televisio-ohjelmista kosketinsoitinten takaa – siis se Bumtsibum-pianisti.

Kun Paula Koivuniemi saa studiolaulajana sapiskaa laiskuudesta, oli Katri Helena säntillinen.

Niemisen sävellystuotantoon mahtuu laajalti tunnettuja hittejä muun muassa Paula Koivuniemelle (Kun kuuntelen Tomppaa), Frederikille (Kolmekymppinen), Matti Eskolle (Rekkamies), Katri Helenalle (Vie minut) ja Yölinnulle (Liian suuri city).

Kun on tehnyt työuran kevyen musiikin parrasvaloissakin mutta etupäässä kulisseissa, niin löytyyhän sieltä muisteltavaa. Niemis-kirjan ansiot ovat suorassa puheessa suomalaisesta iskelmämaailmasta, joka alan artistihaastatteluissa käsitellään yleensä kohteliaasti. Yksittäisten artistien kautta piirtyy kirjan suurempi tarina käännösiskelmien valtakaudelta kotimaiseen tekemiseen, tähtikaartin harvenemiseen ja lopulta äänilevymyynnin hiipumiseen.

– Minun ikäpolveni iskelmätuottajat eivät hakeneet tarinoita, me haettiin ääntä, Nieminen näpäyttää heppoisia nykylaulajia ja ironisoi heidän julkista kuvaansa:

– Oisko sulla ollut vähän julma lapsuus? Oisko veli istunut vankilassa? Koulukiusaus on tarinoista parhaita, myös vanhempien alkoholismi toimii.

Kiinnostavasti kirjassa valottuu esimerkiksi kipinöivä yhteistyö Paula Koivuniemen kanssa. Koivuniemi protestoi levyilleen saamaansa ohjelmistoa ja koki Aikuisen naisen laulamisen vaikeaksi, mutta niin vain tuottaja Nieminen kuuli italialaissävelmässä tulevan Koivuniemi-klassikon.

Kun Koivuniemi saa studiolaulajana sapiskaa laiskuudesta, Katri Helena oli säntillinen, "se koululuokan kiltti tyttö, joka tekee aina läksyt". Yhteistyö loppui, kun Nieminen ei panostanut tarpeeksi laulajattaren tyttären sävellysten sovituksiin.

Tragiikkaa on kertomuksessa Yölintu-yhtyeen tarinasta, johon mahtuu nuorten poikien bändin uran feeniksmäinen nousu, sitten alkoholismia, riitautumista rahasta ja toisen kuolema Silmun veljesparista.

Matti Eskon Rekkamiehen syntymä puolen minuutin mainoslaulua kokopitkäksi lauluksi kasvattaen on suomalaisen iskelmäkantrin historiaa. Laulu syntyi Esa Niemiseltä onnenkantamoisena yhteistyössä Juha Tapanisen kanssa. Tämänkaltaisista tarinoista ja analyyseistä nauttiville On elämä laulu on kelpo luettavaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut