Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja-arvio | Jouko Lehtolan Rock-Finlandia on kahvipöytäkirja, jossa Lehtolan elämäkerta ja rock-kuvat kehystetään artistien ja ystävien haastatteluilla.

Kirjat

Kalle Ahola ja Ville Hartikainen

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia. Valokuvia 1985–2010. Like Kustannus 2022. 294 s.

Jouko Lehtola valokuvasi merkittävän määrän Suomen tunnetuimpia rockmuusikoita. Ura alkoi 80-luvun puolessavälissä Keba-yhtyeen ja Neljän Ruusun esikois-lp:iden kansista. Uran ikonisimmaksi otokseksi jäi Ville Valon häpeilemätön, kameraan katsova poseeraus purppuranpunaista taustaa vasten HIM-yhtyeen Razorblade Romancen kannessa 1999.

Haimatiehytsyöpä vei kuvaajan ennenaikaiseen hautaan ennen viisikymppisiä.

Haimatiehytsyöpä vei kuvaajan ennenaikaiseen hautaan ennen viisikymppisiä, vuonna 2010.

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia on kahvipöytäkirja, jossa Lehtolan elämäkerta ja rock-kuvat kehystetään artistien ja ystävien haastatteluilla. Kokonaisuus on sympaattinen, vaikka kolmensadan sivun mittaan puheisiin mahtuu paljon toistoa. Lehtola oli kuvaajana suurlahjakkuus, yksityishenkilönä vanhemmiten arvonsa tunteva ja arrogantti, mikä epäoikeudenmukaisuus, että terveellisiä elämäntapoja vaalinut mies kuoli ennen aikojaan.

Suomalaisesta viihdeteollisuudesta nousee kirjassa kotikutoinen, puuhasteleva kuva. Asioita tehdään tiukoilla budjeteilla, kaverihengessä.

The Crash -yhtyeen Teemu Brunila toteaa yhtyeensä jäsenten olleen ”vähän sellaisia norppatutkijan näköisiä” – saa nyt sellaiset näyttämään rocktähdiltä poplevyjen kansissa.

Minun ikäpolveni iskelmätuottajat eivät hakeneet tarinoita, me haettiin ääntä.

Esa Nieminen

Samaa toteaa Lehtolan mentori, valokuvaaja Stefan Bremer:

– Vielä suuremmaksi ongelmaksi Suomessa muodostui se, ettei täällä ole niin monia valovoimaisia tyyppejä, että voisit heidän karismansa valossa tehdä... niin, suomalaiset ovat aika pallinaamoja noin keskimäärin.