Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muotikauppa elpyy nyt vauhdilla, vaikka verkkokauppa on ottanut reilusti takapakkia

Pandemiasta pahasti kärsinyt muotikauppa elpyy ennakoitua nopeammin, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry. Myyntiluvuissa palattiin huhtikuussa jo pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Yhdistyksen mukaan nopeassa elpymisessä veturina toimivat kivijalkaliikkeet. Verkkokauppa on ottanut reilusti takapakkia.

Kaikkiaan vaatekauppa kasvoi huhtikuussa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden peräti 31,3 prosenttia. Muotikaupan ennustetaan kasvavan vuoden loppuun mennessä 13 prosenttia 3,4 miljardiin euroon.

Kasvu olisi voinut olla suurempaakin.

– Sitä rajoittavat toimitusongelmat. Aasian ja varsinkin Kiinan toimitukset ovat kolme kuukautta myöhässä. Myynti olisi ylittänyt koronaa edeltävän ajan reilusti ilman tuotanto-ongelmia ja sumppuuntuneita satamia, yhdistyksen toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää sanoo.

Vuosikausia nopeasti kasvanut verkkokauppa taantui. Se otti pandemian vuoksi valtavan hyppäyksen, mutta kasvu ei ole kestänyt. Vaatteiden verkkokauppa Suomessa laski alkuvuonna 11,8 prosenttia, ja EU:ssa keskimäärin jopa 16,7 prosenttia.

– Verkkomyynnin takapakkia osattiin odottaa, sillä saimme seurata, miten ihmisten tarpeet purkautuivat maissa, joissa kauppojen piti olla ajoittain kokonaan kiinni. Ihmisten kaipuu kaupoissa kuljeskeluun purkautuu nyt. Eikä tämä ole menossa ihan heti ohi, Kankaanpää analysoi.

Hintojen nousulta ei ole säästynyt muotialakaan. Raaka-aineiden, kuljetusten ja hankintojen hinnat ovat kaikki hypänneet alkuvuoden aikana. Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan kuluttajan kukkarossa hinnat tulevat näkymään kaikista pahimmin ensi talvena.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että puuvillan hinta on 80 prosenttia viime vuotta korkeammalla. Raaka-aineiden hinnat näkyvät kuluttajille viiveellä.