Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Lomani on alkamaisillaan – tunnen, kuinka vauhti kiihtyy

Lomani on alkamaisillaan jipii.

Tänä kesänä lomasuunnitelmiini kuuluu peltikaton maalausta ja ainakin yhden makuuhuoneen remontointia kotoa juuri muuttavan lapsen jäljiltä. Lattiaakin voisi uusia, seinää paikkomaalata ja pihaan tietenkin taikoa vehreän lomakeitaan.

Tiedättehän sellaisen ihanan löhönurkkauksen, jossa ei ehkä ehdi oleskella, mutta joka on kaunis katsella? Ilahduttaahan se myös ohikulkijoiden silmiä, jos he sattuvat vilkuilemaan pihaan päin viime kesänä tiheämmäksi askarrellun aidan raoista.

Tomaatin-, paprikan- ja kurkun taimia on tietenkin pukattava kasvihuone täyteen, jotta vihanneksia voi napsia kesän ajan suoraan suuhun käymättä kaupan kautta. Luonnon omia karamelleja!

Mainitsinko jo, että lomalla mansikoista on keiteltävä hilloa ja paljon on saatava myös pakkaseen, jotta vitamiinit säilyvät talven varalle? Hulluhan se on, joka jättää mustikat metsään tai vähintään ostamatta ahkerammilta, vaikka pakastin on entisiäkin pullollaan.

Puolukkaa on oltava vispipuuron varalta. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin sitä alkaa tehdä mieli. Ja sienet! Älä koskaan unohda sieniä!

Suunnitelmiani tahdittaa Portion Boysin & Matin ja Tepon Vauhti kiihtyy: Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy / Tule mukanani juhlimaan / Tää on paikka, jossa kansa viihtyy / Tänään tunnelmasta kunnolla kiinni saan...

Kunnes mukaansa tempaavat sävelet alkavat vaimentua. Paikalle on nimittäin ilmestynyt jarru, jota kutsun myös puolisokseni. Rakas puoliso vieläpä.

Joku voisi kutsua häntä järjen ääneksi, mutta omassa kuplassani hän on argumenteillaan lähinnä ärsyttävä:

"Eikös kuitenkin kannattaisi tehdä yksi asia alusta loppuun kunnolla? Ymmärrätkö, että kaikki nämä suunnitelmasi eivät valmistu yhdessä kesässä? Ja hei – tämä kaikki ei tule ilmaiseksi."

Ja kaiken viimeiseksi hän sanoo: "Lomalla pitäisi myös levätä, olla vain tekemättä mitään."

Myönnän, että hänen asenteensa suututtaa. Kunnon ilonpilaaja. Miksi hän ei kuule Matin ja Tepon kannustusta? Mitä hän aikoo muka tehdä lomallaan? Vain lomailla tekemättä mitään muuta kuin yhden katonmaalauksen? Lorvia?

Silmiini osuu hyvän loman opas. Se neuvoo, että lomalla kuuluisi ladata akkuja ja laimentaa työn aiheuttamaa stressiä ilman suorittamisen pakkoa. Kotilieden vinkkien mukaan pitäisi päästä irti ajatuksesta, että on huono ihminen, jos ei saa mitään aikaiseksi. Toisaalta samassa artikkelissa muistutetaan, että mielekäs tekeminen irrottaa työmoodista ja palauttaa.

Kun pahin suuttumiseni "jarrulle" alkaa haihtua, ymmärrän, että puolisoni ajatuksissa on järkeä. Aiheutan sitä paitsi kaikella riehumisellani hänelle kauhean stressin, sillä hän tietää minun olevan varsin hyvä nakittamaan muita projekteihini.

Tajuan olevani pahimman laadun lomadiktaattori.

Kun Matti veljineen katoaa päästäni, ryttään mielessäni loman pakkotyölistan. Jätän sille vain pakollisen peltikaton, kasvihuoneen ja mansikat. Lisään kermavaahdon, sinitaivaan, aamukahvit terassilla ja paljaat varpaat nurmikolla. Hyvä tästä tulee.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.