Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ville Vaskinin perheen saarimökissä Päijänteellä virtaa nyt aurinkosähkö – paneeleita saa huomattavasti takavuosia edullisemmin

Aurinkosähkö tulee avuksi, kun kesämökki sijaitsee kaukana sähköverkosta.

Lopen Läyliäisissä asuvalla Ville Vaskinin perheellä on kesämökki saaressa Etelä-Päijänteellä noin kymmenen kilometrin venematkan päässä Kuhmoisista. Kun Vaskinit ostivat mökin syksyllä 2020, sähkövarustuksen virkaa toimitti muutaman kymmenen watin tehoinen aurinkopaneeli ja akku, joiden avulla hoitui lähinnä matkapuhelimen lataus.

– Saarimökin liittäminen sähköverkkoon olisi maksanut kymmeniä tuhansia euroja. Koska se ei mahtunut budjettiin, aloin perehtyä aurinkosähkön mahdollisuuksiin, Vaskin kertoo.

Vaskinilla oli ajatuksena, että aurinkosähköjärjestelmässä käytetään laadukkaita komponentteja ja sähköjärjestelmä mitoitetaan siten, että mökillä voidaan käyttää tavallisella verkkovirralla eli 230 voltin jännitteellä toimivia kodinkoneita.

– Pyysin tarjoukset haluamalleni laitekokoonpanolle usealta aurinkosähköön erikoistuneelta yritykseltä. Sopiva yritys löytyi Keski-Suomesta, ja asennustyöt tehtiin kesäkuussa 2021.

Vaskin teki monia valmistelevia töitä itse. Hän asensi järvenrantaan telineet paneeleille, veti paneeleilta kaapelin mökillä olevaan sähkökeskukseen ja kuljetti saareen 65 kiloa painavat akut. Lisäksi hän teki asennuskaapin filmivanerista.

– Paneelit asennettiin Päijänteen rantaan, jossa vältetään puiden aiheuttamat varjostukset.

Koska paneeleilta on noin 50 metrin matka mökille, asennusliike päätyi siihen, että paneelit kytkettiin sarjaan ja jännitettä nostettiin, jotta jännitehäviö olisi mahdollisimman pieni.

Paneelit asennettiin Päijänteen rantaan, jossa vältetään puiden aiheuttamat varjostukset.

– Alhaisemmalla 12 voltin jännitteellä siirtokaapelin olisi pitänyt olla todella paksu. Käyttämällä suurempaa jännitettä siirtokaapelin paksuutta ei tarvinnut kasvattaa jännitehäviöiden ja kaapelin lämpenemisen välttämiseksi, Vaskin tarkentaa.

Mökin sähköjärjestelmässä on neljä 310 watin tehoista aurinkopaneelia ja kaksi 220 ampeeritunnin akkua, lataussäädin-invertteri sekä 230 voltin pistorasiat. Asennettuna paketin hinta oli noin 6 000 euroa.

– Mökillä voi enimmillään olla kytkettynä 1 600 watin kuorma. Olemme pyrkineet hankkimaan mahdollisimman vähän sähköä kuluttavia kodinkoneita. Esimerkiksi vedenkeitin on melkoinen sähkösyöppö, Vaskin sanoo.

Aurinkosähköä käyttävän on Vaskinin mukaan oltava perillä siitä, minkä verran sähkölaitteita voi käyttää samanaikaisesti ja miten paljon yksittäinen laite kuluttaa virtaa. Tosin ylikuormitustilanteissa mitään vahinkoa ei pääse tapahtumaan automatiikan vuoksi.

Varsinaisen kesämökin lisäksi aurinkosähköä riittää rantasaunalle, erilliseen varastorakennukseen ja pihan kulkuvalaistukseen.

– Koska aihepiiri alkoi kiinnostaa, asensin lisäksi 4G-modeemin, jonka ansiosta pystyn seuraamaan etänä aurinkosähköjärjestelmän tilaa, kuten paneelien sähköntuottoa ja akkujen varaustasoa. Olemme olleet tyytyväisiä, sillä sähkölaskuja ei laiteinvestointien jälkeen tule. Paneeleista saadaan sähköä helmikuusta lokakuulle, mikä sopii hyvin pääosin kesäkäytössä olevalle mökille, Vaskin kertoo.

Tekninen asiantuntija Timo Ylinen Sähköinfo Oy:stä muistuttaa, että aurinkopaneelien sijainnin suunnitteluun kannattaa käyttää tovi aikaa.

– Vesistön rannalla sijaitsevalla kesäasunnolla paras paikka paneeleille on ranta, jossa ei ole puiden varjostuksia. Lisäksi vedenpinnasta heijastuva hajasäteily lisää paneeleille tulevan valon määrää.

Jos paneelit sijoitetaan mökin katolle, kasvillisuutta on usein karsittava. Katolla paneelit on järkevintä sijoittaa lappeen suuntaisesti.

120

Tasasähkön asennustöitä voi tehdä ilman alan koulutusta, kun jännite on enintään 120 volttia.

Lämpeneminen vähentää jonkin verran sähköntuotantoa, minkä vuoksi paneelien alla pitää olla tuuletustila. Tämä hoituu käyttämällä paneeleille suunniteltuja asennustelineitä.

– Katolle ei kannata rakentaa erillisiä telineitä, joilla paneelien suuntausta säädetään. Vaikka optimisuunta on etelänpuoleinen lape, kesäaikaan valoa saadaan hyvin myös idän- tai lännenpuoleiselta lappeelta, Ylinen sanoo.

Ylinen tietää, että suomalaiset ovat innokkaita tee se itse -asentajia, mutta sähkön suhteen säädökset ovat selkeitä.

– Periaatteessa tasasähköön liittyviä asennustöitä voi tehdä myös ilman alan koulutusta, kun järjestelmän jännite on enintään 120 volttia. Tämä on kuitenkin määritelty siten, että asennuksia voi tehdä vain, jos osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti. Jo 12 voltin järjestelmässä voi saada aikaan suuren vahingon, jos onnistuu esimerkiksi pudottamaan työkalun akun päälle niin, että napojen välille syntyy yhteys, Ylinen muistuttaa.

Sähköverkkoon liitetyllä vapaa-ajan asunnoilla ylijäämäsähköä on mahdollista myydä verkkoon, kun tekee sopimuksen energiayhtiön kanssa.

– Vihreälle sähkölle riittää kysyntää. Edullisinta on kuitenkin käyttää sähkö itse. Mikäli sähköä käytetään eniten ilta- ja yöaikaan, valoisana aikana tuotettua sähköä voi varastoida riittävän suureen akustoon. Lisäksi joillakin energiayhtiöillä on niin sanottuja virtuaaliakkuja, joiden avulla itse tuotetun sähkön voi käyttää haluamanaan ajankohtana.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.