Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omaa luontosuhdetta ehtii rakentamaan vielä aikuisenakin – jyväskyläläinen erä- ja luonto-opas Meri-Sisko Mäkinen opettaa hidastamaan tahtia

Suurin osa suomalaisista pitää luontoa itselleen tärkeänä. Elämän ruuhkavuodet, työkiireet tai muut syyt voivat kuitenkin rapauttaa luontosuhdetta ja kasvattaa kynnystä liikkua luonnossa. Erä- ja luonto-opas voi silloin antaa hellän tuuppauksen kohti luontoa.

Jyväskyläläinen erä- ja luonto-opas Meri-Sisko Mäkinen muistuttaa, että omaa luontosuhdetta voi rakentaa vielä aikuisenakin.

– Jos ei ole tottunut olemaan luonnossa, ei ole kokemusta siitä, mitä luonto saa aikaan mielessä ja kehossa. Luontosuhteen syntyminen vaatii harjoittelua, mutta aina on mahdollista muuttaa suuntaa.

Hän tunnistaa, että osa ihmisistä on vieraantunut luonnosta ja yksin luonnossa liikkuminen saattaa jopa pelottaa. Ohjatut päiväretket ovat matalan kynnyksen tapa lähteä luontoon.

– Tavoitteenani on aina mennä elämys edellä kulkien rauhassa ja ihastellen luonnon kauneutta ja monimuotoisuutta. Samalla ”hidastetaan filmiä” ja palautellaan voimavaroja.

Luonnon terveysvaikutukset tunnetaan hyvin. Metsässä muun muassa parasympaattinen hermosto aktivoituu ja verenpaine laskee kuin huomaamatta.

Mäkinen lisää, että kaikilla ei ole ”metsäkaveria”, mutta järjestetyllä retkellä on mahdollisuus löytää samanhenkisten ihmisten seuraa.

Nautin joka kerta, kun pääsen ihmisten kanssa retkille. Ja on hienoa, jos joku toinenkin innostuu.

Erä- ja luonto-oppaan tehtäviin kuuluu turvallisuussuunnitelman tekeminen ennen jokaista retkeä. Meri-Sisko Mäkinen tekee muun muassa reittisuunnitelman ja ennakoi mahdolliset riskit.

Retkelle lähtijät saavat ennakkoon varustelistan, jonka kanssa reissulla pärjää.

– Tärkeintä on valita säänmukaiset vaatteet ja kengät, joilla on miellyttävä kulkea. Kesällä kannattaa mukana olla pitkähihaista hyttysten varalta. Reppuun pakataan eväät, riittävästi vettä, tulentekovälineet ja vähän ensiapuvälineitä.

Jos lähtee luontoretkelle omalla porukalla, kannattaa ladata puhelimen akku täyteen ja asentaa puhelimeen 112-sovellus. Jos on liikkeellä yksin, on viisasta myös kertoa jollekin, mihin suuntaan on menossa. Alueen karttaan tutustumiseenkin kannattaa käyttää hetki aikaa.

Eräoppaalta kysytään usein vinkkejä hyviin retkikohteisiin. Mäkisen mielestä esimerkiksi Muuratsalon Lullinvuorien luolaverkosto tarjoaa mielenkiintoista nähtävää. Jyväskylässä myös Laajavuoren metsät ja Haukanniemi ovat mukavia ja helposti saavutettavia lähiluontopaikkoja.

– Kuntien verkkosivuilla on tietoa eri paikkakuntien luontopoluista ja löytyyhän Keski-Suomesta monta kansallispuistoakin.

Metsässä ja luonnossa liikkuminen ovat olleet Meri-Sisko Mäkiselle aina tärkeä osa elämää. Mökkeily sekä metsä- ja heinätyöt kuuluivat lapsuuden kesiin. Samoin Säynätsalon kotisaarilla samoilu.

Mäkinen haaveili nuorena muuttavansa Lappiin töihin, mutta sitten tulivat opettajaopinnot ja perheen perustaminen. Opettajan töiden sijaan Mäkinen suuntasi liikunta- ja hyvinvointialalle. Yrittäjänä hän on ollut 11 vuotta.

– Työssäni ohjaan, valmennan, koulutan ja teen asiantuntijatyötä hyvinvoinnin parissa. Minua kiinnostaa kokonaisvaltainen hyvinvoinnin tukeminen. Siksi olen opiskellut myös fysiikka-, ravinto- ja mindfulness -valmentajaksi.

Pari vuotta sitten Mäkinen oli käymässä tuttuun tapaan Ylläksellä. Lintutornilla hän törmäsi naiseen, joka koulutti erä- ja luonto-oppaita.

– Tiesin heti, että koulutus olisi myös minun juttuni ja opiskelin tunturioppaaksi Ylläksellä.

Tänä vuonna Mäkinen perusti Naava Experience Oy:n, joka tarjoaa hyvinvointipalveluiden lisäksi erä- ja luonto-opaspalveluita. Mäkinen kokee, että kaikki aiemmin opittu ja koettu nivoutuu hyvin yhteen Naavan palveluissa.

– Nautin joka kerta, kun pääsen ihmisten kanssa retkille. Ja on hienoa, jos joku toinenkin innostuu ja haluaa jatkaa luonnossa liikkumista. Olen aina valmis ohjaamaan eteenpäin.

Mäkinen muistuttaa, että aina ei tarvitse lähteä metsään saakka vaan omaa luontosuhdetta voi vahvistaa myös kotipihalla tai millä tahansa kaupungin viheralueella. Kun istuu kivelle katselemaan ja kuuntelemaan luontoa, silläkin on jo palauttava vaikutus.

– Minusta oli ihanaa, kun ihmiset viime kesänä löysivät riippumatot ja virittelivät niitä luontoon. Uskon, että buumi jatkuu tänä kesänä.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.