Suomen tunnetuimman taiteilijaveljessarjan kotitalossa voi kurkistaa Tapperien historiaan

Tapperin neljä velimiestä muodostavat Suomen tunnetuimman taiteilijaveljessarjan. Kuvataiteilija Kainin, kirjailijoiden Harrin ja Marko Tapion sekä lavastaja Yrjön kotitalo Juhola tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen heidän lapsuus- ja nuoruusmaisemiinsa.

– Tapperien kotitalo on tyypillinen sodan ajan jälkeisen jälleenrakennuskauden talo. Juhola sijaitsee kauniilla paikalla Leuhunjoen varressa, kertoo museoamanuenssi Merja Kähkönen Saarijärven museosta.

Tarvaalassa sijaitsevassa Juholassa aika tuntuu pysähtyneen vuosikymmenten taakse. Yläkerrasta löytyvät muun muassa veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin nikkaroimia.

Tappereille luonto oli paitsi luovuuden ja inspiraation lähde myös paikka, jossa oli tilaa omille ajatuksille ja tunteille. Juholan ympäristössä voi kulkea maisemapolkua, jonka varrella on koko perheelle tärkeitä paikkoja. Tilta-mummon kirkkopolun varrella selviää muun muassa, mikä on Taivaanisän jalanjälki.

– Reitillä on esimerkiksi Markon Tuonela, lempipaikka, jonne hän tykkäsi mennä muun muassa masennuskausinaan. Markon kuoleman jälkeen, kun metsää kunnostettiin, mielimetsä jätettiin koskematta ja sitä alettiin kutsua Markon Tuonelaksi. Vihtorin katumakivi on puolestaan kivi, jossa isä-Vihtori oli suutuksissaan istunut.

Juholan pihapiirissä olevan navettagalleria Jarskan kesänäyttelyvieras on tällä kertaa Petäjävedeltä kotoisin oleva tekstiili- ja kuvataiteilija Synnöve Dickhoff. Sanojen välissä -nimeä kantavassa näyttelyssä nähdään muistikuvia ja havaintoja omakohtaisista kokemuksista ja heijastumia ympärillä olevasta.

Merja Kähkösen mukaan Dickhoff hyödyntää teostensa tekemisessä muun muassa paperia, kierrätyskirjoja, lankoja, tekstiilien osia ja teepusseja.

– Näyttely liittyy yhtenä osana meidän Tekstiilien tarina -teemavuoteen. Saarijärven museon Punainen lanka -kesänäyttelyssä on esillä modernia tekstiilitaidetta kymmeneltä taiteilijalta, joilla persoonallinen lähestymistapa käyttämiinsä materiaaleihin ja tekniikoihin.

Taiteilijat ovat Inka Kivalo, Heli Tuori-Luutonen, Kristiina Wiherheimo, Heli Ryhänen, Ulla Pohjola, Minna-Maija Lappalainen, Ann Sundholm, Anu Tuomi, Janna Syvänoja ja Anna-Maija Arras.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut