Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän Kesässä uusia ilmiöitä ja yllättäviä teoksia – katso viisi tärppiä

Pohjoismaiden vanhin kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 6.–12. heinäkuuta teemalla ”liike”.

Teemaan syvennytään festivaaliviikon aikana monitaiteisesti: luvassa on musiikkia, esittäviä taiteita, näyttelyitä, koko perheen ohjelmaa, tieteeseen pohjautuvaa puheohjelmaa, festarointia Lounaispuistossa, klubeja ja paljon muuta.

Tarjolla on maksullisten tapahtumien lisäksi pääsymaksutonta ohjelmaa.

1 Puistojuhlat, 7.7.–8.7. Lounaispuisto

Osana Jyväskylän Kesää juhlitaan pop- ja indiemusiikkiin keskittyvää puistofestaria, Puistojuhlia. Viidettä kertaa järjestettävä Puistojuhlat on suuri elämys inhimillisessä mittakaavassa.

Tapahtumapaikkana toimii tunnelmallinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas Lounaispuisto Yläkaupungin sydämessä.

Torstaina 7.7. Puistojuhlissa esiintyvät J. Karjalainen, Yona, Arppa ja Lyyti. Perjantaina 8.7. Lounaispuiston lavalla nähdään Chisu, Pariisin Kevät, Jesse Markin, Pambikallio, Louie Blue ja Malla.

Lisäksi kaksipäiväisellä festarilla nautitaan monipuolisesta alueohjelmasta ja laadukkaista ravintolapalveluista.

2 Linda Fredriksson Juniper, 10.7. Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali

Moposta, Ricky-Tick Big Bandista ja Superpositionista tuttu Linda Fredriksson on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen valovoimaisimmista saksofonisteista ja jazzmuusikoista.

Fredriksson julkaisi viime vuoden lopulla soolouransa ensimmäisen albumin Juniper, joka palkittiin hiljattain sekä Emmalla että Teosto-palkinnolla. Linda Fredrikssonin musiikissa yhdistyvät vähäeleinen singer-songwriter-estetiikka, jazz ja improvisaatio.

Jyväskylän Kesässä tästä korkealuokkaisesta jazzista päästään nauttimaan sunnuntaina 10.7. Jyväskylän yliopiston päärakennuksella.

Linda Fredrikssonin ohella kokoonpanossa soittavat huippumuusikot Tuomo Prättälä, Mikael Saastamoinen ja Olavi Louhivuori.

3 Saara Aalto, 11.7. Jyväskylän ​​yliopiston päärakennuksen juhlasali

Saara Aalto on monelle tuttu menestyksestään laulukilpailuissa, kuten The Voice of Finland 2012 ja The X Factor UK 2016.

Kilpailemisen lisäksi Saara Aalto on ehtinyt tehdä paljon muutakin: hän on julkaissut seitsemän levyä, edustanut Suomea Euroviisuissa, antanut äänensä Disneyn Frozen-animaatioelokuvan Annalle, keikkaillut ympäri maailmaa ja esiintynyt muun muassa Andrea Boccellin, Jose Carrerasin ja Adam Lambertin kanssa.

Jyväskylän Kesään Saara Aalto tuo päivitetyn version konsertistaan, jota hän esitti kiertueellaan Iso-Britanniassa vuonna 2019. Konsertissa kuullaan uusin, akustisin sovituksin sekä Aallon omia kappaleita että hänen suosikkikappaleitaan X Factorista, musikaaleista ja elokuvista.

Pääosassa on Aallon upea lauluääni, jonka avulla hän vie kuuntelijat seikkailulle maailmasta toiseen: ranskan cabaret-tunnelmasta hollywood-glamouriin ja herkistä balladeista räiskyviin show-numeroihin.

4 Kuplat-Juhlat, 9.7. KulttuuritaloVilla Rana

Kello 17–19 ei ikärajaa, kello 19 lähtien ikäraja on 18 v.

Myös Kuplat-Juhlat edustaa perinteisestä poikkeavaa esittävää taidetta. Kuplat-Juhlat on maaginen, rituaalinomainen ja yhteisöllinen monitaiteellinen tapahtuma, joka syntyy esityksen, konsertin sekä juhlien välimaastossa.

Tapahtumassa astutaan uuteen aikaan sekä henkisesti että fyysisesti. Jyväskylän Kesässä Kuplat-Juhlat koostuu koko illan jatkuvasta esityksestä, jossa eri kohtaukset vaihtuvat lomittain.

Tapahtuma alkaa alkuillasta koko perheen juhlaosiona ja jatkuu iltamyöhään saakka enemmän aikuisille suunnattuna juhlana. Kuplat-Juhlien pitkä kesto mahdollistaa sen, että kesken tapahtuman voi esimerkiksi käydä katsomassa toisen festivaaliviikon esityksen ja palata myöhemmin takaisin.

Monitaiteisessa työryhmässä ovat mukana muun muassa nykysirkusryhmä Agit-Cirk, tanssiryhmä Off/Balance ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen.

5 Compagnie D’autres Cordes: Forêt, 10.7. Jyväskylän kaupunginteatteri, suuri näyttämö

Ikäsuositus 14+. Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmistossa on paitsi kotimaisia huippuryhmiä, myös tämän hetken kansainvälisesti kiinnostavinta teatteritaidetta.

Tulevan kesän suurin esittävän taiteen tapaus on ranskalaisen Compagnie D’autres Cordesin teos Forêt. Teos edustaa uudenlaista sanatonta teatteria, jossa tanssi, elektroninen livemusiikki, 3D-valot ja videoprojektio yhdistyvät kokonaistaideteokseksi.

Forêt (suom. metsä) sukeltaa alitajuntaan ja marssittaa lavalle joukon ei-inhimillisiä olioita, kuten matoja ja mustan aukon.

Teoksen synnyttämä kokemus on paitsi visuaalisesti vavahduttava, myös fyysinen – eräänlainen sensorinen ooppera. Kansainvälisesti arvostetuilla festivaaleilla kiertäneen ryhmän vierailu Jyväskylän Kesässä on samalla heidän ensimmäinen Suomen-esiintymisensä.

Lipunmyynti ja lisätiedot esityksistä: www.jyvaskylankesa.fi

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.