Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viitasaaren Huopanankoskella kalastetaan Juhani Ahon hengessä

Jori Siekkisen vieraana Viitasaaren Huopanankoskella on helppo viihtyä kirjailija Juhani Ahon hengessä. Aho kalasti Huopanalla säännöllisesti yli sata vuotta sitten.

Jorin kioskilta löytyvät kalastusluvat, majoitustilat ja kesäauto- tai telttapaikat, ottiperhokin odottaa kalastajaansa. Kesän kynnyksellä kioski sai anniskeluoikeudet, virvoitusjuomien kyytipojaksi kioskista saa suolaista ja makeaa purtavaa. Jorin makkaraperunat ovat maankuulut, ja niiden voimalla kalastaja kuin kalastaja pysyy kalastuskunnossa.

Koskella kalastetaan CR-tyylillä, eli pyydä ja päästä -periaatteella. Huopanankoskella on kymmenen vuorokausilupaa. Lupa-aika on kello 18–15. Vuorokaudessa on kolmen tunnin rauhoitusaika.

– Öisin kalastetaan eniten, sillä yö on parasta taimenaikaa, paljastaa paikan isäntä.

Koskella voi perhokalastuksen lisäksi virvelöidä.

– Peruskalustolla Huopanankoskella pärjää. Jos edes vähän osaa lukea koskea ja tiedostaa, mitä kala käyttää kulloinkin ravinnoksi, niin kyllä virrasta kalaa löytyy.

Vaikka koskesta ei kalaa saa ottaa, ei Huopanankoskelta ilman kalaa tarvitse pois lähteä. Kioskin pihapiirin pienestä lohilammesta voi halutessaan itse onkia kirjolohia.

Pihan pienessä savustamossa saaliskala savustuu nopeasti.

– Kirjolohta saa tuoreena, kylmäsavuna, lämminsavuna tai graavina, esittelee yrittäjä kioskin kalapuolta, Jori Siekkinen sanoo.

Kirjolohet hän ostaa viitasaarelaiselta Muuttolan Lohelta.

Jori Siekkinen pyörittää kesäistä yritystään pääasiassa perheen voimin. Apuun tulevat tarvittaessa puoliso Emilia Känsäkoski, sisko, täti, tai vaikka tädin mies.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.