Michael Monroe, 60, tietää, etteivät supersankarit koskaan kuole

Michael Monroen housunlahje nousee hänen poseeratessaan valokuvaajalle sen verran, että hänen sukkiensa logo paljastuu: Batman. Monroe kertoo, että hänen isänsä, Yleisradion pääkuuluttaja Pentti Fagerholm haastatteli magnetofonille kolmea poikaansa, kun he olivat pieniä ja kysyi, mitä pojista tulee isoina.

– Batman tai robotti, mä sanoin. Mä päädyin Batmaniksi. Superheroes never die (Supersankarit eivät koskaan kuole), Monroe selittää.

Monroe laittaa läppäriltään soimaan uuden albuminsa ja liikkuu kuvaajan edessä vauhdilla ja notkeudella, jota iso osa parikymppisistäkin kadehtisi. Mutta tämä on 60-vuotishaastattelu.

– I live too fast to die young, Monroe selittää. Puheessa vilisee englanninkielisiä sanoja ja lauseita, mutta tämä nimenomainen lause on uuden albumin nimi. Suomeksi se tarkoittaa, että elän liian nopeasti kuollakseni nuorena.

Kun päästään sisätiloihin, Monroe haluaa esitellä albumilta Guns N’ Roses -kitaristilegenda Slashin vierailusoolon, sitten Antisocialite-kappaleen lauluvetonsa, joka syntyi keikan ja lyhyiden yöunien jäljiltä väsyneellä äänellä mutta kuulostaa silti mahtavalta.

Hän laittaa myös soimaan albumin päätösraidan Dearly Departed, jonka hän kertoo kirjoittaneensa ensimmäisen vaimonsa Jude Wilderin kuoltua aivoverenvuotoon 2001.

– Tämä biisi kertoo siitä, kun menettää rakkaan lähimmäisensä ja yrittää sopeutua siitä johtuvaan uuteen elämäntilanteeseen. Se on ikävimpiä asioita elämässä, minkä jokainen meistä yleensä joutuu kuitenkin aikanaan kokemaan.

– En ole aiemmin levyttänyt sitä, koska se on tuntunut liian surulliselta ja henkilökohtaiselta. Mutta nyt oli selvästi sen aika. Biisin on tarkoituskin olla surullinen, kun sellaista elämäkin välillä on.

Monroe nojautuu puoliksi makuulle sohvalle kuuntelemaan ja laulaa puoliääneen mukana joitakin kohtia.

– Ainahan se koskettaa ja liikuttaa, mutta en halua kauheasti velloa siinä, se on niin vanha asia. Tähän on captivoitu juuri oikea tunnelma, varsinkin Sami Yaffan ehdottoman hienon sovituksen ja lähestymistavan myötä. Tämä on täydellinen albumin viimeinen biisi.

Rocklaulajan elämä on ollut Monroelle ainoa mahdollinen. Niin oli siitä lähtien, kun hän 1970 – silloin vielä pikkupoika Makke Fagerholmina – muistaa nähneensä kodin mustavalkotelevisiosta Black Sabbathin livekeikan Pariisista.

– Se räjäytti tajunnan. Mä ajattelin että wow, jos tolla tavalla voisi tehdä elantonsa.

Ja yhtä itsestään selvää oli, että lavan etureunaan piti päästä aivan kuten Black Sabbathin laulaja Ozzy Osbourne.

– En ikinä halunnut kasvaa aikuiseksi. Ihminen voi päätyä yhdeksästä viiteen -oravanpyörään, juosta stressaavassa bisnesmaailmassa kraka kaulassa ja lopulta hirttää itsensä siihen krakaan vähitellen, tappaen itsensä elääkseen. Se ei sovi minulle.

Monroe lähti 17-vuotiaana Tukholmaan pakoon Suomen ahdasmieliseksi kokemaansa ilmapiiriä ja nousi kuuluisuuteen 1980-luvun alussa Hanoi Rocksin kanssa.

– Aluksi meitä vihattiin Suomessa ja kutsuttiin homonarkkareiksi ja friikeiksi, kunnes saavutimme suurta suosiota ja arvostusta ulkomailla, jolloin olimmekin yhtäkkiä meidän pojat maailmalla.

Hanoi lensi korkealle, mutta yhtyeen taival katkesi rumpali Razzlen kuolemaan 1984.

– Menestys ei ole koskaan muuttanut minua. Kannattaa kohdella hyvin ihmisiä, jotka kohtaat matkalla huipulle, koska kohtaat ne samat ihmiset matkallasi takaisin alas, haha. Kun pysyt uskollisena itsellesi ja teet aidosti sydämestäsi omaa juttuasi, se on minulle todellista menestystä.

60-vuotias

Michael Monroe

Syntynyt 17.6.1962 Helsingissä.

Naimisissa.

Läpimurto Hanoi Rocks -yhtyeen solistina 1980–1985.

Sen jälkeen sooloura omien yhtyeiden solistina 1986–2003, Hanoi Rocksin uuden kokoonpanon solistina 2001–2009 ja 2010 lähtien soolona omaa nimeään kantavan kokoonpanon solistina.

Lukuisia levytyksiä, joista uusin, 20:s albumi I Live Too Fast To Die Young julkaistiin kesäkuussa 2022.

Useina tuotantokausina valmentajana tv-kilpailuissa Voice of Finland, Voice All Stars ja Voice of Finland Senior.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut