Ilmalämpöpumpun omistaja, varo näitä virheitä – LähiTapiola varoittaa esimerkiksi vesivahingoista

Vakuutusyhtiö LähiTapiola varoittaa kesähelteillä ilmalämpöpumppujen omistajia niiden aiheuttamista potentiaalisista vaurioista. Tänäkin vuonna niitä on asennettu tuhansiin taloihin, mökkeihin ja kerrostaloasuntoihin. Laitteet synnyttävät vaurioita yhtiön asiakkaille etenkin kesäaikaan. Vaurioita raportoidaan vuosittain noin tuhat.

Enemmistö vahingoista liittyy laitteiden rikkoutumisiin, joissa esimerkiksi sähköverkon häiriöt rikkovat ilmalämpöpumpun. Niistä on syttynyt jopa muutama tulipalo.

Pumput aiheuttavat kiinteistöihin ja vapaa-ajanasuntoihin satoja vesivahinkoja hellekesinä, kun niitä käytetään sisäilman viilentämiseen. Ilmalämpöpumpun sisäyksikköön voi kertyä vettä, joka voi valua sisälle asuntoon.

– Jos kondenssivesi ei pääse poistumaan putkia pitkin asianmukaisesti, vahinko voi olla huomattavaa. Viilentäessä on hyvä tarkastaa, että poistoputkesta tiputtelee vettä, ja että se valuu asianmukaisesti maahan tai viemäriin seinän sijasta, LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen selittää.

Veden kertymisen syy on usein tukkeutuneessa poistoputkessa, putkiliitoksen rikkoutumisessa tai asennusvirheessä.

– Talven aikana sisäyksikön valuma-altaaseen kertyy pölyä ja se kulkeutuu putkistoon kesällä, kun kondenssivettä kertyy. Putkistossa saattaa olla mutka, jolloin vesi seisoo paikallaan ja kerryttää levää, jolloin tukos syntyy. Myös hyönteiset voivat tukkia poistoputken, Määttänen sanoo.

Huolimattomat putkiliitokset voivat puolestaan olla hankalasti havaittavissa. Ne voivat vuotaa rakenteisiin pidemmän aikaa ennen vahingon huomaamista.

– Kaikkiin kosteuden merkkeihin tulee suhtautua huolella ja tarkastaa mahdollisen vuodon lähde. Ilmalämpöpumput tulee myös huoltaa säännöllisesti.

LähiTapiola suosittaa seuraavia toimenpiteitä jokaiselle ilmalämpöpumpun omistajalle.

1. Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuutelua.

2. Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.

3. Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.

4. Varmista poistoputken puhtaus, jotta kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Mikäli putki on tukossa, järjestä huolto välittömästi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut