Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä lisääntyi merkittävästi Viitasaarella  – kaupunki perustaa uuden varhaiskasvatusryhmän

Viitasaaren kaupunki perustaa uuden 21–paikkaisen varhaiskasvatusryhmän keskustaan. Myös vuorohoitoa tarjoavan päiväkoti Marjametsän ryhmissä tapahtuu muutoksia.

Muutosten taustalla on merkittävä kasvu varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrässä. Viimeisen vuoden aikana varhaiskasvatusryhmiä on kasvatettu Viitasaarella yhteensä noin 20 paikalla.

Kaupunginvaltuusto teki maanantaina 4. heinäkuuta päätöksen, jonka nojalla seurakuntatalon yhteydessä olevat liiketilat remontoidaan ja sisustetaan varhaiskasvatukseen sopivaksi. Samalla pihaan tehdään myös uusi leikkialue, jonka turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota sijainnin vuoksi.

Varhaiskasvatusjohtaja Tarja Laitinen kertoo tiedotteessa, että aiemmin kahvila- ja apteekkikäytössä olleista tiloista saadaan muokattua varhaiskasvatukseen hyvin sopiva kokonaisuus.

– Sisätilat ovat hyvänkokoiset, ja saamme tiloihin asianmukaiset toiminnot, kuten eteis-, wc-, ruokailu- ja nukkumatilat. Myös muut varhaiskasvatuksen tarpeet huomioidaan, esimerkiksi portaikot suljetaan lapsiturvallisesti ja tilojen akustiikkaa parannetaan pehmeillä materiaaleilla sekä akustiikkalevyillä.

Myös vuorohoidon kysyntä varhaiskasvatuksessa on kasvanut, mikä on johtanut muutoksiin vuorohoitoa tarjoavan päiväkoti Marjametsän ryhmissä. Tilojen ja eri-ikäisten lasten tarpeiden vuoksi vuorohoidon kasvavaan tarpeeseen suunnitellaan muutosta, jossa pienempien lasten varhaiskasvatukseen tiloiltaan sopivin Pupunpesä-ryhmä toimisi jatkossa laajennetuin aukioloajoin. Oravanpesä-ryhmä puolestaan toimisi myös viikonloppuisin ja öisin.

Koska varhaiskasvatusryhmissä tapahtuu muutoksia, lapsen ryhmä voi muuttua aiemmasta. Tarja Laitinen painottaa, että ratkaisuissa huomioidaan perheiden tarpeet ja näkemykset mahdollisuuksien mukaan.

– Uuteen ryhmään on tehty alustava suunnitelma lapsista, mutta huoltajien kanssa tullaan keskustelemaan siitä, mihin ryhmään lapsi sijoittuu. Päätöstä tehdessä käydään läpi perheen nykytilanne ja mahdolliset tulevat muutokset, lapsen hoitoajat ja erityistarpeet.

Uuden ryhmän suunniteltu aloitus on syyskuussa, tämän hetkisen tiedon mukaan 5.9. Kalustetoimitusten vuoksi aikataulu tarkentuu myöhemmin. Elokuussa lapset voivat jatkaa nykyisissä ryhmissä. Väliaika antaa samalla uuden ryhmän henkilökunnalle mahdollisuuden käydä lapsiryhmissä tutustumassa lapsiin. Myös perheille järjestetään mahdollisuus käydä tutustumassa tiloihin etukäteen.

Uusissa tiloissa aloittavasta ryhmästä on suunniteltu 1-5–vuotiaiden sisarusryhmä, jotta vanhempien ei tarvitse viedä aamuisin lapsia varhaiskasvatukseen eri paikkoihin. Tilojen suunnittelussa ja tavaroiden hankinnoissa huomioidaan eri-ikäiset lapset. Ryhmä on 21-paikkainen, mutta alle 3-vuotiaat lapset huomioidaan ryhmäkoossa kertoimella 1,75. Käytännössä ryhmässä on siis alle 20 lasta. Päiväkotiryhmässä työskentelee yksi varhaiskasvatuksen opettaja, kaksi lastenhoitajaa ja ryhmäavustaja. Yhdistelmätyöntekijä vastaa siivouksesta ja ruokailujen järjestämisestä.

Perhekahvilan kohtaamispaikka Perhetuvassa käynnistyy elokuussa avoin varhaiskasvatus, jonne ilmoittautuminen on käynnissä.