Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko liikaa luppoaikaa, festarivieras? Tässä kahdeksan kohdetta, joiden takia kannattaa laittaa töppöstä toisen eteen Jyväskylässä

Ranteessa kolmen päivän Suomipop-festivaaliranneke, vatsassa makoisa aamupala. Mitähän tekisi ennen kuin meininki Lutakonaukiolla jälleen alkaa?

Jyväskylä tarjoaa moninaisia vaihtoehtoja, joista suurimman osan tavoittaa ilman valtavia ponnisteluja.

1 Matti Nykäsen hyppyrimäki

Nyt on käsillä kohde, jossa voi yhdistää monta asiaa: tutustumisen Linkki-paikallisliikenteeseen, mahtavan näköalan ja makoisat kahvit. Hyppää siis Linkkiin 25 ja suuntaa kohti Laajavuorta.

Jos suonissa on ylimääräistä sykettä, voi kipaista juosten hyppyrimäen juurelle, mutta kävellenkin ehtii, eikä matka ole mahdottoman pitkä. Urheiluorientoitunut kipuaa mäen päälle portaita pitkin, vaan hissilläkin pääsee.

Mäki on tietenkin saanut nimensä Jyväskylän omalta mäkikotkalta Matti Nykäseltä (1963-2019), joka täräytti SM-kultaa mäestä vuonna 1983 mäkiennätyksellä 103 metriä.

Nykyistä ennätystä pitää hallussaan Kimmo Yliriesto 107 metrin siivulla, jonka hän hyppäsi vuonna 2007.

Näin heinäkuussa mäki ja mäkikahvio ovat avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18, lauantaina ja sunnuntaina 10–16. Kahvion tuotto muuten menee jyväskyläläisen mäkiurheilun kehittämiseen. Itse mäkeen pääsee muutamalla eurolla.

2 Matti Nykäsen hauta

Olympialegendaa voi kunnioittaa mäkitornin lisäksi Jyväskylän keskustassa, sillä hänet on haudattu Jyväskylän Vanhalle Hautausmaalle Puistokadun varteen. Olympiarenkailla koristeltu leposija löytyy Kankaankadun puolen sisäänkäynnin vierestä, hautausmaan viimeisimmästä perämutkasta.

Mäkikotka lepää samassa sukuhaudassa Ensio-isänsä sekä hänen isoisoäitinsä Annan kanssa.

Muita Nykäseen liittyviä kohteita ovat muun muassa lapsuudenkoti Kangasvuoressa osoitteessa Halmekatu 6, nuoruudenkoti Kangaslammentie 4:ssä sekä olympiakultakoti Viljasenkadulla Mäki-Matissa.

Hyppyuransa Nykänen aloitti Garmisch-Partenkirchenin talviurheilukeskukselta nimensä lainanneessa Karmitsan mäessä Aittovuoren pohjoispuolella, lähellä Halssilan hiihtomaata, alle kymmenkesäisenä. Tänne löytääkseen kannattaa mukaan ottaa paikallisopas.

3 Yleiset saunat

Siellä krampit laukeaa ja solmut aukeaa, laulaa Martti Servo ja Napander. Puhe on tietenkin saunasta.

Yleiseen saunaan pääsee löylyttelemään uudenuutukaisessa Sataman Viilun saunassa ja varsin tuoreessa Kankaan saunassa Kankaan asuinalueella.

Viilu on avoinna joka päivä kello 9–22, Kangas keskiviikosta lauantaihin kello 18–22.

4 Aaltoilu

Ei ole Jyväskylää ilman Alvar Aallon estetiikkaa. Jyväskylän seudulla on kaikkiaan 29 Aalto-kohdetta ja niistä kahdeksan ydinkeskustassa. Jos ei kaikkialle jaksa, iskee eittämättä valinnanvaikeus. Hyvillä mielin voi suositella Jyväskylän yliopiston kampusta Seminaarinmäellä. Lisäkivaa kokemukseen saa, jos käy asioilla päärakennuksen ala-aulan vessoissa – ne saattavat olla Suomen pienimpien joukossa. Päärakennus on suljettu viikonloppuna.

5 Pupuhuhdan Pupumuori (ja iloiset vemmelsääret)

Jos aamulla on olo kuin Juliet Jonesin Sydämen Jänis-biisissä ja peilistä näyttää katsovan ruma jänis, vertailukohdan voi nähdä Pupumuorinpuistossa Pupuhuhdassa. Siellä nimittäin seisoo taiteilija Helmer Selinin (1920–2017) veistos Pupumuori (ja iloiset vemmelsääret).

Alun perin betoninen veistos tehtiin leikkivälineeksi Pupuhuhdan ala-asteen pihaan ja siihen kuuluivat liukumäki ja tikapuut. Leikkipaikka oli kuitenkin liian vaarallinen, joten sen sisäosa suljettiin ja pupu aidattiin. Jyväskylän karuimmaksi patsaaksi kutsuttu Pupumuori seisoo yhä Pupuhuhdan mäellä ja odottaa nyt ympärilleen rakentuvaa uutta puistoa.

6 Grilli 21

Keskisuomalaisen viimevuotisen yleisöäänestyksen ykkönen on Grilli 21, joka tarjoilee hiukopalaa myös yön kulkijoille Lounaispuistossa yläkaupungilla ja Vasarakadulla Seppälässä. Täällä todellisen jyväskyläläisyyden ytimeen vie taksari, joka on taksikuskien toiveesta kehitetty annos. Taksari tarkoittaa makkaraperunoita.

7 Elvis-tupa

Elvis on aina ajankohtainen, ja Elvis-tupa ansaitseekin paikkansa Jyväskylä-tärppien joukossa. Marjatta Kinnusen perustama tupa on kasvanut valtavan Elvis-aiheisten tavaroiden ansiosta kahden talon täyttämäksi kokoelmaksi.

Elvis-tupa löytyy läheltä Vaajakoskea, kun ajetaan Kanavuoren ABC:ltä Oravasaaren suuntaan kilometrin verran. Ja tupa on tietysti osoitteessa Elviskuja 1. Avoinna päivittäin kello 10–18. Vapaa pääsy.

8 Pandan tehtaanmyymälä

Jos nyt kerran Vaajakosken suuntaan suuntaat, pääset sisään taxfree-tunnelmaan Pandan tehtaanmyymälässä osoitteessa Asematie 2. Jo pelkät suklaantuoksut tehdasrakennuksen ulkopuolella ovat kokemisen arvoisia. Arkisin kaupoille ehtii iltakahdeksaan asti, viikonloppuna kuuteen.