Maijaliisa Dieckmannin historiallisessa nuortenromaanissa on esillä kaikkien aikojen romanssi

Porvoolaiselta Maijaliisa Dieckmannilta ilmestyi kesäkuussa uusi romaani, jossa pääosassa on Aurora; nuori, kekseliäs ja tarkkasilmäinen säätyläistyttö pienessä 1800-luvun Porvoossa.

Auroran täti Ulla Möllersvärd liittää tytön suvun keisarilliseen kohtaamiseen pikkukaupungin ja Suomen suurruhtinaskunnan historiassa. Valtiopäivätanssiaisista puhutaan yhä.

Kirjailija johdattaa lukijan yli kahdensadan vuoden takaiseen elämään Porvoonjoen rantamilla, komeisiin kaupunkilaistaloihin ja pienin tupiin niiden ympärillä.

Maijaliisa Dieckmann syntyi vuonna 1934 ja toimi peruskoulunopettajana. Hän on useasti palkittu lasten- ja nuortenkirjailija, jonka erikoisalaa ovat historialliset lasten ja nuorten romaanit sekä näytelmät. Eläkkeellä hän on kirjoittanut myös aikuisille.

Kirjailijalle oli tärkeää kirjoittaa Auroran tarina ja kertoa sen kautta aikakauden elämästä.

– Se kuvaa, kuinka sen ajan suomalaiset ja varsinkin pikkukaupungin Porvoon asukkaat elivät, kun Venäjän hallitsija Aleksanteri I oli poikennut tässä pienessä käpykylässä. Se ei ollut mikään paikallinen pikku tapahtuma, vaan melkoinen sensaatio. Saman veroinen kuin jos vaikka Amerikan presidentti piipahtaisi Porvoossa. Vielä jännittävämpää olisi, jos tämä rakastuisi nuoreen porvoolaisneitoseen. Porvoon kannattaa pitää rakkaustarina elossa ja hyödyntää sitä kaikin tavoin, kirjailija toteaa.

Dieckmann huomauttaa nuoremmille lukijoille, että onhan toki ennenkin rakastuttu ja rakastettu.

– Toivonkin, että lukija tuntee lämpimän ailahduksen sydämen kohdalla, kun eläytyy tapahtumien käänteisiin.

Dieckmann on kirjoittanut monenlaista Porvoon entisestä elämästä, mutta nyt tarina tuntuu hänestä erityisen kiehtovalta.

– Toivon, että se auttaa lukijaa myös muualla Suomessa eläytymään oman maan historiaan ja sen entisten asukkaiden tapoihin ja ajatuksiin. Nykylukija havaitsisi, että samat olivat silloinkin ihmisten tunteet, ja että rakkaus on vahva ja kaiken voittava tunne.

88-vuotias porvoolainen kirjailija kokee yhä kirjoittamisen innostavan.

– On ihana saada uusi kirja ensi kertaa käteen ja pidellä sitä. Tunne on kuin saisi vastasyntyneen vauvan syliin ja toivottelisi sille siloista elämäntietä. Olen iloinen myös kirjan kuvituksesta, jonka opettajaksi opiskeleva helsinkiläinen kuvittaja Otso Nordberg kirjaani laati, hän sanoo.

Dieckmann on kirjoittanut lähes 60 teosta, joista tunnetuimmat nuortenkirjat ovat Ville Romunen - ja Merirosvo Svarttis -sarjat. Hän aloitti kirjoittamisen opettajan työn ohella vuonna 1977.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut