Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekoälystä apua vaikeisiin päätöksiin? Jyväskylän yliopiston uusi ohjelmisto voi auttaa vaikkapa metsänhoidossa

Voisiko tekoäly auttaa valitsemaan vaikkapa halvan mutta lyhytikäisen ja kalliin mutta kestävän tuotteen välillä? Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä sanoo luomuksensa kykenevän tähän ja jopa perustelevan valintansa.

– Ohjelma antaa käyttäjälle perustelut tietyn ratkaisun tueksi tekstimuodossa esimerkiksi kertomalla, että tämä osa ratkaisua on tällainen, koska syötteessäsi olit antanut erityisesti näitä arvoja, väitöskirjatutkija Giovanni Misitano selittää yliopiston tiedotteessa.

– Vastaavanlaisia päätöksenteon apureita on kehitetty myös aiemmin, mutta ne eivät ole olleet kovin hyviä selittämään omaa toimintaansa. On vaikea luottaa apuriin ilman sen perusteluita.

Osa tekoälyn ratkaisuista voi olla yksinkertaisia, mutta monimutkaisemmat ongelmat vaativat jo tarkempaa analysointia. Misitano antaa esimerkkinä metsänhoidon: omistaja haluaa saada kaadetuista puista tietyn määrän voittoa, mutta myös säilyttää metsän elinkelpoisena sen asukkaille. Päästötkin tulisi pitää mahdollisimman pieninä.

Ohjelma voi antaa vastauksena useampia vaihtoehtoja näiden tasapainottelemiseksi. Tekoäly esittelee, miten se on näihin ratkaisuihin päätynyt ja miten ne kytkeytyvät tavoitteisiin.

– Menetelmä voi myös ehdottaa miten päätöksentekijä voi muuttaa omia tavoitteitaan. Esimerkiksi metsähoidon skenaariossa voidaan haluta tietää, miten päästöjä saataisiin laskettua ensimmäistä ratkaisuehdotusta pienemmiksi, Misitano sanoo.

Tekoäly ei kuitenkaan tee päätöksiä itse, vaan siihen tarvitaan aina käyttäjä. Sen ei ole tarkoituskaan korvata ihmistä, tutkijat vakuuttavat.

– Tulevaisuudessa meillä tulisi olla oikeus kysyä myös algoritmilta tai tekoälyltä "miksi?" ja saada vastaukseksi ymmärrettävä selitys. Tämä on askel kohti tuota tulevaisuutta, jossa tietokoneen kanssa voidaan käydä vuoropuhelua.

Juttua korjattu 27.9. klo 15.18: Jutussa väitettiin tekoälytutkimusta johtaneen Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Giovanni Misitanon olevan tekoälytyöryhmän johtaja. Monitavoiteoptimointiryhmän johtaja on professori Kaisa Miettinen.