Konneveden vuoden yrittäjällä, E-K Linesia luotsaavalla Seppo Puttosella on puolisonsa Marittan kanssa takana ennätyskesä. M/S Linnean köydet irrotettiin Häyrylänrannan kotisatamasta risteilyille peräti 89 kertaa ja Etelä-Konneveden maisemia ihaili noin 3000 asiakasta.
Ruokailujen lisäksi paikalliset yrityskumppanit tarjosivat reitin varrella asiakkaiden toiveiden mukaan esimerkiksi patikkaretkiä tai työhyvinvointipalveluja.
– Kansallispuisto on risteilyjen suosion salaisuus ja sen vetovoima on vain kasvanut koronapandemian jälkeen. Upea ja ainutlaatuinen vesistö ei muutu mihinkään ja se pysyy täällä satoja vuosia meidän jälkeenkin, Seppo sanoo.
Matkailualan yrittäjän pitää Puttosten mukaan tunnistaa asiakkaan toiveet tarkkaan.
– Onnistuminen tapahtuu jo tarjousvaiheessa ja viime kesänä saimme kielteisiä vastauksia vain muutamia.
– Minulle on tärkeää, että risteilyjä tehdään ammattiylpeydellä ja sellaisella asenteella, että homma hoituu. Vesillä on iso vastuu aluksesta, miehistöstä ja asiakkaista, Seppo toteaa.
– Palkitsevinta on kuitenkin erilaisten ihmisten kohtaaminen.
Matkailuala on ison riskin yritystoimintaa ja yksikin hiljainen kesä voi tietää vaikeuksia. Koronapandemian aikana ihmiset vetäytyivät mökeille ja kaikki ravintolatoiminta jäätyi.
– Päätimme kuitenkin, että niin kauan kuin pystymme jotakin tekemään, se tehdään, Maritta kertoo.
Ensi kesäksi Linnean kapteenilla on jo suunnitelmia, joissa korostuu koko kunnan hyvinvointi.
– Sille ajalle kun laiva on laiturissa pitää keksiä uutta ohjelmaa ja viedä laivaravintola niin sanotusti seuraavalle pykälälle. Tavoitteena on saada Häyrylänrantaan mahdollisimman paljon asiakkaita, jotka hyödyttäisivät kaikkia alueen yrittäjiä. Mitä enemmän saadaan väkeä liikkeelle, sitä enemmän koko kunta hyötyy, Seppo pohtii.
Puttosten perhe on liikkunut vesillä aina. Pohjaan uponnut hylky M/S Myllykoski I kunnostettiin 2014 alun perin omaan käyttöön, mutta katsastettiin vuokraveneeksi.
– Kun kansallispuisto perustettiin samana vuonna, minulta kysyttiin, voisinko käyttää alueen vuokramökkien lomalaisia vesillä.
Harrastuksesta tuli kotimaan vesiliikenteen kuljettajakirjan suorittaneelle kapteenille työ.
Asiakkaiden määrä kasvoi ja lopulta edessä oli merkittävä ratkaisu.
M/S Linnea näytti vuonna 2017 Turussa valtavalta. Maritta varmisteli moneen kertaan, että oliko mies nyt ihan varma.
– Yrittäjälle tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, että joko painat kaasua tai lopetat kokonaan, Maritta toteaa.
– Kaikissa ratkaisuissa ei ole välttämättä mitään järkeä, mutta olen katsonut riskit tarkkaan ja tähän saakka onnistunut hyvin. Eihän se laiva järvellä ääriään itke. Lähtökohta oli se, että vesille pitää mahtua kerralla vähintään bussilastillinen. Isompi alus muuntautuu myös tarvittaessa paremmin ohjelmapalveluiden mukaan, Seppo sanoo.
98-paikkainen matkustaja-alus ajettiin Aurajoesta Poriin ja nostettiin lavetille. Matka jatkui Lintulahden satamasta vesiteitse Häyrylänrantaan.
– Meillä oli onnea matkassa, kun samaan aikaan rakennettiin Äänekoskelle biotuotetehdasta. Teiden varsilta oli poistettu kaikki leveitä kuljetuksia haittaavat liikennemerkit ja hidasteet, Maritta kertoo.
Konnevedellä ei ollut aikaisemmin toiminut vastaavan kokoluokan matkustaja-alusta.
– Saimme uusina yrittäjinä tukea ja neuvoja Niskasen Timolta ja Leenalta, joilla oli Äänekoskella jo pitkä kokemus järviristeilyjen järjestämisestä.