Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ampumahiihdon ykköstykki maailmancupiin hienosta lähtökohdasta – "Viime kausi oli hyvä, ja haluan olla vielä parempi"

Ampumahiihtäjä Tero Seppälä lähtee alkavaan maailmancup-kauteen hienosta lähtökohdasta. Takana on läpimurtokausi kansainväliseen kärkikaartiin sekä mainiosti sujunut harjoituskausi. Ainoastaan vähäinen kilpailukokemus syksyn lumilta mietityttää Seppälää ensimmäisen cup-startin aattona.

– Olen harjoitellut enimmäkseen oman tiimini kanssa. Vertailukohtia maajoukkuekavereihin on vähän, eikä kilpailukokemustakaan ole tänä syksynä kuin kahdesta kisasta. Siinä mielessä ensimmäinen maailmancup-kisa jännittää vähän enemmän kuin normaalisti, Seppälä, 26, miettii.

Seppälä mittasi hiihtovauhtiaan pari viikkoa sitten Olostunturilla Muoniossa. Hän oli maastohiihtäjien maailmancup-katsastusten vapaan 15 kilometrin kisassa 16:s. Ero paremmin sijoittuneisiin maajoukkuehiihtäjiin Perttu Hyväriseen (kolme sekuntia) ja Remi Lindholmiin (kymmenen sekuntia) tuntui hyvältä.

– Se oli hyvä näyttö, vaikka kisa oli keskellä omaa harjoitusleiriäni.

Kolmen viikon lumileirin jälkeen Seppälä matkusti Kontiolahdelle Vuokatin kautta. Hän oli viikko sitten mukana kansainvälisessä harjoituskisassa Vuokatissa.

– Se oli kiva kilpailu, saimme muiden maiden urheilijoiden kanssa hyvän testikisan. Sovittiin, että tulokset pidetään salassa, Seppälä naureskelee.

– Aikataulussa ollaan, hän tyytyy ruotimaan suoritustaan Vuokatissa.

Viime kaudella Seppälä vahvisti asemaansa Suomen maajoukkueen johtohahmona. Hän oli maailmancupin henkilökohtaisilla matkoilla jo mitalisijojen tuntumassa, kahdesti viides ja kerran kuudes.

Hän sai ammuntaansa varmuutta Anatoli Hovantsevin valmennuksessa. Suomen maajoukkueen entisen päävalmentajan valmennustyötä rahoittamaan perustettiin Pohjois-Karjalan ampumahiihdon tuki -yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Esa Haapala.

Hovantsevin ja Seppälän yhteistyö muuttui tiiviimmäksi tänä vuonna.

– Anatoli on pystynyt olemaan koko ajan täällä (Kontiolahdella) meitä valmentamassa. Hän on ollut huomattavasti enemmän mukana harjoittelussa. Anatoli oli mukana Keski-Euroopan harjoitusleirillä ja myös Oloksen leirillä.

– Taustavoimat tekevät merkittävää työtä Esa Haapalan johdolla. Onneksi tukijoita on löytynyt, Seppälä tuumii kiitollisena.

Seppälän harjoituskavereina tiimissä ovat olleet Kontiolahden Urheilijoiden Otto-Eemil Karvinen ja Ville-Valtteri Karvinen sekä Saloisten Reipasta edustava Aapo Erkkilä.

– Tämä nelikko on ollut koossa koko ajan. Lisänä on ollut joitakin vierailevia tähtiä.

Tämän vuoden harjoituskauteen kuului ensimmäisen kerran myös hiihtoharjoittelua jäätiköllä. Seppälä kävi lokakuussa Ramsaun jäätiköllä Itävallassa Anterselvan harjoitusleirin jatkoksi. Marraskuussa hän harjoitteli kolme viikkoa Oloksella.

– Tarkoitus oli käydä jo kesällä ulkomailla, mutta päädyimme lopulta harjoittelemaan Kontiolahdella, Pärnävaaralla ja Kolilla. Harjoitusmaastot ovat täälläkin hyvät.

Maailmancup-viimeistelyt Seppälä on tehnyt Kontiolahdella. Latujen kunto oli koetuksella lämpimän ja sateisen syksyn aikana, mutta viime päivien pakkasten ja tykkilumen ansiosta olosuhteet ovat olleet hyvät.

Ammunta oli kehityskohteena Hovantsevin ja Seppälän yhteistyössä jo ennen viime kautta, ja samaa työtä on jatkettu.

– Toistoja on tullut penkalla paljon. Hiihdossa on treenattu erityisesti lihaskestävyyttä. Kisoja on paljon talven aikana, ei ole paljon taukoja. On jaksettava pusertaa koko talven ajan. On tehty paljon työtä sen eteen, että tulisin aina lujaa ja hyvällä tekniikalla myös viimeisen kierroksen.

Maailmancupin kilpailukausi on pitkä, ja oman mausteensa tuovat myös sääntömuutokset. Maailmancupin kokonaispisteisiin lasketaan alkavalla kaudella mukaan kaikki kilpailut. Aikaisempina vuosina kaksi huonointa sijoitusta jätettiin pois kokonaispisteitä laskettaessa.

Myös pistemäärät ovat muuttuneet. Maailmancup-kilpailun voittaja saa 90 pistettä aikaisemman 60 pisteen sijaan.

Kärkikolmikon saamat cup-pisteet ovat tänä talvena 90 (aikaisempi 60), 75 (54), 60 (48). Pisteitä jaetaan edelleen 40 parhaalle ja 40:s saa yhden pisteen. Yhteislähtöihin kelpuutetaan 30 kilpailijaa, ja kolme parasta saa samat pisteet kuin muillakin henkilökohtaisilla matkoilla. Yhteislähdön 30:s saa kaksi pistettä kuten aikaisemminkin.

MM-kisoissa ei enää jaeta maailmancupin pisteitä.

Cup-pisteiden lisäksi jaetaan myös rahapalkinnot 30 parhaalle maailmancupin ja MM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla. Palkinnot ovat huomattavia, maailmancupissa voittaja saa 15 000 euroa ja MM-kisoissa peräti 25 000 euroa.

Vuoden 2023 MM-kilpailut järjestetään Oberhofissa Saksassa. Seppälä haluaa silloin olla huippukunnossa.

– Aikaisempina vuosina en ole saanut hyvää sijoitusta Oberhofista. Haluan kääntää sen suuntauksen tällä kaudella.

– Ammuntaan kisa on aina kulminoitunut Oberhofissa. Siellä on tuulinen penkka ja monesti vielä sumua. Sumussa ampumista on hankala treenata, meillä sitä on harvemmin. Olen tänä vuonna panostanut ampumaharjoitteluun, ja toivottavasti se näkyy Oberhofissakin.

Seppälän paikka maailmancupiin oli varma jo viime talven esitysten perusteella, joten hän on harjoitellut kovaa kauden kynnykselle asti.

– Jokainen maailmancupin osakilpailu on tärkeä, kaikki ovat minulle isoja kisoja. Hyvään tekemiseen pitää pystyä jo Kontiolahdella, ja siitä pitäisi pystyä parantamaan kisojen myötä.

Joko mitalisijat ovat tänä talvena selvä tavoite?

– No, on se ainakin unelmani yltää joskus sinne (palkintokorokkeelle).

– Sitä varten minä harjoittelen, ja kyllä se joskus tulee. Toivottavasti mahdollisimman pian, hän naurahtaa.

Maajoukkueen ykkösmies ei tunne menestyspaineita.

– Tykkään siitä kun seurataan ja kannustetaan. Se antaa vain lisäpotkua. Olisi hienoa, jos Kontiolahdellekin tulisi väkeä kannustamaan suomalaisia.

– Itse minä kuitenkin omat tavoitteeni asetan ja niihin tähtään. Viime kausi oli hyvä, ja tietysti haluan aina olla entistä parempi.

– Kyllähän ne aika kovia sijoja ovat, mitä minä tavoittelen. Katsotaan mihin rahkeet riittävät.

Seppälä on valmistunut metsätalousinsinööriksi ja urheili jo viime talvena täysiverisenä ammattilaisena.

– Kaikki aika menee urheilun pyörittämisessä, treenaamisessa ja kaikissa oheisjutuissa. Olen kyllä ajan hermolla myös metsäasioissa. Auttelen sukulaisia ja tuttuja, kun he tarvitsevat metsäneuvontaa. Haapajärven kotitilan työhommat ovat myös tärkeitä, siellä pääsen välillä irti urheilusta.

Seppälä muistaa kiitoksella avopuolisoaan Nea Heilalaa.

– Hänellä on hyvin tärkeä rooli minun urheilemisessani. On mukava tulla treeneistä kotiin, kun ruoka on odottamassa.