Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitiyspakkaus entistä niukempi, kiitos hintojen nousun – erityishuomio kestävyydessä

Kela on kiinnittänyt vuoden 2023 äitiyspakkauksen suunnittelussa erityistä huomiota tuotteiden pitkäikäisyyteen. Epävakaa maailmantilanne ja yleinen kustannusten nousu näkyvät tuotteiden määrässä. Ensimmäiset uudet pakkaukset jaetaan asiakkaille alkuvuodesta 2023.

Hintojen nousu on vaikuttanut uuden äitiyspakkauksen hankintoihin. Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin. Uudessa pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta, 12 vähemmän kuin edellisvuonna, ja toissavuoteen verrattuna tuotteiden määrä pienentyi 17 tuotteella.

Korona-aika nosti yleistä materiaalien kustannustasoa ja hankaloitti saatavuutta, ja Ukrainan sodan vaikutukset ovat lisänneet entisestään markkinoiden epävakaata kehitystä.

– Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelasta kertoo.

Äitiyspakkaus oli 85 vuotta sitten uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

– Pakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa, kertoo Petäjä.

– Me Kelassa toivomme, että äitiyspakkaus jatkaa perheiden tukena seuraavat 85 vuotta.

Kela on sisällyttänyt uuteen pakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan. Erityisesti tuotteiden materiaalivalintoihin, laatuun ja vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota. Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia.

Kaikkien tuotteiden täytyy täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

– Pakkauksesta jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia. Tällaisia olivat mm kondomit, kuolalappu ja pehmolelu, Petäjä kertoo.

Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari. Vuoden 2023 pakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosista yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin.

Aya Iwayan suunnittelema kuvitus Perhe koristaa myös tulevaa vuodelaatikkoa. Kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen. Vuodelaatikko on suunniteltu toimimaan vauvan ensisänkynä, ja pakkaus sisältää myös laatikoon sopivan patjan.

Äitiyspakkauksen mukana tulevassa onnittelukirjeessä on tietoa vanhempainpäivärahoista ja vuonna 2023 myös saamen kielillä. Kelasta voi edelleen tilata viime vuonna julkaistun saamenkielisen Ilo pisaroi! -ensikirjan. Lisäksi verkosta voi ladata pdf-version uudesta Kis, kis, kissanpentu-ensikirjasta kaikilla saamen kielillä.