Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metallialaa Gradiassa opiskelevan Riikka Kolisevan, 23, mieli vetää maailmalle – keväällä kohteena on työssäoppiminen Alankomaissa

Riikka Koliseva on tekevä tyyppi, joka on kiinnostunut eri kulttuureista ja työskentelytavoista.

Tiesin heti koulutukseen hakiessa, että haluan lähteä ulkomaille. Näin kertoo ensimmäistä vuottaan kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Riikka Koliseva, 23.

Kun opintoja oli kulunut Gradiassa muutaman kuukauden, Koliseva pääsikin pakkaamaan matkalaukkujaan. Loppuvuodesta 2022 hän vietti kaksi ja puoli viikkoa hollantilaisen Hoornin kaupungin ammatillisessa oppilaitoksessa.

Kolisevan tavoitteena oli jättää ovi raolleen Hollantiin, jotta pääsisi myöhemmin myös työssäoppimisjaksolle paikalliseen yritykseen. Maaliskuun alussa hän nousee jälleen lentokoneeseen ja aloittaa reilun kahden kuukauden jakson metallialan yrityksessä.

– Kyseessä on pieni perheyritys, joka valmistaa muun muassa elintarviketeollisuuteen suuria pannukakkukoneita. Yritys tekee kaikkia metallialan työvaiheita, joihin voi erikoistua Gradiallakin eli hitsausta, koneistusta ja asennusta.

– Odotan työssäoppimista innolla, mutta se myös jännittää. Tavoitteena on tehdä asennuksen näyttö yrityksessä. Sitä ennen täytyy opetella asentamiseen liittyvä sanasto englanniksi ja hollanniksi.

Hollanti on luonteva suunta Gradian kone- ja metallitekniikan alan opiskelijoille, sillä opettaja Freek Seuntiens on alkujaan hollantilainen ja hänellä on kontakteja entisen kotimaansa oppilaitoksiin.

Itse olen sellainen rämäpää. Uskallan mennä ja tehdä.

Riikka Kolisevallekin Hollanti oli entuudestaan tuttu maa, sillä hän asui siellä aikaisemmin ollessaan töissä kilparatsujen hoitajana.

Hollanti-yhteys ei ollut kuitenkaan alkueräinen syy siihen, miksi Koliseva haki kone- ja tuotantotekniikan opintoihin.

– Olin jättänyt lähihoitajan ja merkonomin opinnot kesken. Halusin päivä- ja arkityön, jossa on kuukausipalkka. Selasin Gradian verkkosivuja läpi ja katsoin, mikä osuisi kriteereihin.

Metallialasta Koliseva ei tiennyt entuudestaan juuri mitään, mutta on viihtynyt hyvin opinnoissa.

– Tykkään tehdä käsilläni. Myös työn itsenäisyys ja tarkan työn tekeminen sopivat minulle.

Mahdollisuus päästä kansainväliseen vaihtoon ja työssäoppimaan on ollut kuitenkin iso bonus.

– Halusin nähdä erilaista kulttuuria ja uusia ihmisiä. Hollantilaisten lisäksi tapasin saksalaisia vaihto-opiskelijoita. Työpaikalle tulee mahdollisesti espanjalaisia opiskelijoita.

Kolisevan mukaan oppilaitos on hoitanut hyvin käytännön järjestelyt. Hän rohkaisee muitakin opiskelijoita hyödyntämään mahdollisuuden, vaikka tietääkin, että vieras maa ja kieli voivat mietityttää nuoria.

– Itse olen sellainen rämäpää. Uskallan mennä ja tehdä. Kielen vaihtaminen englantiin ei ole ongelma. Minusta myös hollannin kieli tarttuu nopeammin kuin esimerkiksi saksan kieli.

Riikka Koliseva etenee opinnoissaan kolmen vuoden opiskelusuunnitelman mukaan. Hän on kuitenkin jo viikkoja opiskelukavereitaan edellä, sillä aikaisemmista opinnoista hän on saanut hyväksiluettua yhteisiä tutkinnon osia.

Tänä keväänä on vuorossa suuntautumisalan valinta. Koliseva haluaisi päästä jatkamaan levyseppä-hitsaajaksi.

Tuleva metallialan ammattilainen ei ole vielä päättänyt, mihin suuntaan lähtee työnhakuun valmistumisen jälkeen.

– Hollanti kiehtoo minua kovasti, mutta töitä riittää varmasti ihan Keski-Suomessakin.

230

opiskelijaa lähtee Gradiasta tämän vuoden aikana kansainväliseen vaihtoon.