Armas Moisio ei yläkoulun viimeisellä luokalla innostunut lukiosta, mutta rumpujen soitto kiinnosti.
Jyväskyläläinen Armas Moisio, 18, saa tulevana keväänä valmiiksi musiikkialan perustutkinnon opinnot. Sen jälkeen hän voi tituleerata itseään muusikoksi, joka on opinnot suorittaneen tutkintonimike.
Moisiolla on pääaineenaan pop/jazz-rummut.
– Tulin opiskelemaan musiikkialan perustutkintoa suoraan peruskoulusta. Lukio ei kiinnostanut ja yläkoulun opinto-ohjaajakin suositteli musiikin opintoja, Moisio kertoo.
Moisio aloitti rumpujen soiton 9-vuotiaana, kun hän oli lopettanut salibandyn pelaamisen ja tilalle piti keksiä uusi harrastus. Isällä oli rumpalitaustaa, mikä herätti pojan kiinnostuksen.
– Siirryin pian aloitettuani Gradian taiteen perusopetukseen saamaan soitonopetusta.
Moisio haki musiikkialan perustutkintoa opiskelemaan valintakokeen kautta keväällä 2020, jolloin koronarajoitukset olivat tiukimmillaan.
En ole kertaakaan miettinyt opintojen keskeyttämistä.
Armas Moisio
– Valintakokeen soittonäytekin piti antaa etänä, hän muistelee.

Muusikon perustutkinnossa vaihtoehtoja ovat pop/jazz-instrumentti tai klassinen instrumentti. Viime syksynä Gradia aloitti niiden rinnalla musiikkiteatterin ja hip hopin suuntautumisvaihtoehdot.
– Rumpalit suuntautuvat aina pop/jazz-puolelle. Lisäksi koulutukseen kuuluu säestystaitoja, mikä rumpalilla merkitsee kitara- tai piano-opintoja. Tähtäämme siihen, että toiselta asteelta valmistuvalla muusikolla on mahdollisimman monipuoliset valmiudet, kertoo Gradia Jyväskylän koulutuspäällikkö Jarmo Kivelä.
Muusikon opintoihin otetaan vuosittain sisään runsaat 50 opiskelijaa. Valintatilanteessa tarkastellaan, että eri instrumentteja tulee sisään monipuolisesti.
– Vuonna 2020 musiikkialan perustutkintoon tuli suoraan peruskoulusta vain kaksi opiskelijaa. Mutta minulle tämä oli hyvä valinta. En ole kertaakaan miettinyt opintojen keskeyttämistä, Moisio huomauttaa.
– Suoraan peruskoulusta tulee tavallisesti vain muutamia nuoria. Yleensä muusikon perustutkintoa opiskelemaan tulevilla on taustallaan lukio tai ammatillinen tutkinto. Ikä- ja taustakirjo koulutuksessa on hyvin monipuolinen, Jarmo Kivelä toteaa.
Keskeinen osa instrumenttiopintoja on tiivis harjoittelu. Armas Moisio sanoo, että hän soittaa rumpuja kahdesta neljään tuntia joka päivä. Tärkeä osa oppimista on soittaminen erilaisissa kokoonpanoissa ja orkestereissa, mikä aloitetaan heti opintojen alkuvaiheessa.
Lisäksi Moisio treenaa pop/jazz-pianoa tavoitteenaan oppia säestystaitoja.
– Teoriaopinnot ovat musiikin koulutuksessa uudistuneet, ja nykyään puhutaan musiikin hahmottaminen -nimisistä opinnoista. Ajatuksena on avata niitä periaatteita, jotka ovat musiikin taustalla. Opinnot myös valmentavat esiintymisiin ja siihen, miten esitysmateriaalia valmistellaan, Jarmo Kivelä tarkentaa.
Opiskelijat osoittavat osaamistaan oikeissa konsertti- ja keikkatilanteissa. Moisiokin sanoo soittaneensa jo monenlaisissa kokoonpanoissa, kuten puhallinorkesteri Puhurissa ja Campus Sinfonietta -orkesterissa. Ravintola Popparissakin on ollut jo useita esiintymisiä.
– Mieluiten soitan kuitenkin metallimusiikkia, sellaista black metal -tyylistä. Olemme veljeni kanssa perustaneet metallimusiikin bändin nimeltä Warorath, jonka musiikkia on lähiaikoina tulossa Spotify-palveluun, Moisio kertoo.
– Tämän päivän nuorilla musiikintekijöillä on etuna se, että he löytävät nopeasti ympäri maailmaa samanmieliset muusikot. Tämä on tärkeää varsinkin marginaalimusiikissa. Verkko mahdollistaa myös biisien tekemisen tiiminä, Kivelä pohtii.
Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Pääset näköislehteen tästä.