Jyväskylän yliopistossa ensi syksynä käynnistyvä LiikLo-koulutus tuo yhteen liikunnan- ja luokanopettajiksi tähtäävät opiskelijat. Aiemmin nuo opintoalat on voinut yhdistää sivuaineopintojen kautta, mutta nyt molemmat ovat tasapuolisesti mukana heti opintojen alusta lähtien.
Syksyllä 2023 käynnistyvään ensimmäiseen LiikLo-ryhmään valitaan 20 opiskelijaa: kymmenen liikuntapedagogiikka- ja kymmenen luokanopettajaopintonsa ensi syksyä aloittavaa uutta opiskelijaa.
– Nyt jo lopetettu liikunnan lyhyt sivuaine oli vuosikausia hakijamäärissä suosituimpien joukossa. En epäile, etteikö tarvittavaa määrää kiinnostuneita opiskelijoita LiikLo-koulutukseen löytyisi, Opettajankoulutuslaitoksen (OKL) yliopistonlehtori Juha Kokkonen sanoo.
– Opiskelijoiden opettajaidentiteetin kehittyminen alkaa jo ensimmäisenä syksynä, sillä LiikLo-koulutuksen opiskelijat pääsevät heti opintojen alusta pitäen toimimaan koulujen liikuntatunneilla lasten kanssa, liikuntapedagogiikan tutkinto-ohjelmavastaava, lehtori Terhi Huovinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta lisää.

LiikLo-koulutuksen ideana on, että valitut 20 opiskelijaa muodostavat varsinkin kandivaiheessa oman tiiviin ryhmänsä, mutta osallistuvat tietysti opetukseen myös muiden opiskelijoiden kanssa. Kasvatustieteen ja liikuntapedagogiikan puolelta tulleiden ero nousee näkyviin syventävien opintojen vaiheessa.
Liikuntapedagogiikan opiskelijat valmistuvat liikuntatieteiden maisteriksi (LitM) ja saavat kelpoisuuden liikunnan aineenopettajaksi eri kouluasteille sekä luokanopettajaksi. Luokanopettajakoulutuksen opiskelijat valmistuvat kasvatustieteiden maisteriksi (KM) ja saavat kelpoisuuden luokanopettajaksi ja perusopetuksen liikunnanopettajaksi.
Kokkonen ja Huovinen korostavat, että LiikLo-koulutus lisää opiskelun monipuolisuutta ja tuo opiskelijoille uutta näkökulmaa.
– Valmistuneet voivat luokanopettajina tuoda lisää liikunnallisuutta muihin oppiaineisiin eli kehittää toiminnallista opettamista, Huovinen sanoo.
– Opiskelukin on mielenkiintoisempaa, koska ei toimita vain yhdessä tiedekunnassa, Kokkonen huomauttaa.
Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Pääset näköislehteen tästä.