Katri Heinonen, 44, valmistui nuorena graafisen alan jälkikäsittelijäksi. Aikuisena hän opiskeli linja-autonkuljettajaksi.
– Olen aina tykännyt ajaa koneilla ja laitteilla. Viihdyin linja-autonkuljettajana, mutta selkäni ei kestänyt tuntien paikallaan istumista. Pitkän sairasloman jälkeen minut irtisanottiin vuoden 2018 alussa, Heinonen kertoo.
Heinosen työhistoriaan kuuluu myös useita kesiä seurakunnan hautausmailla.
– Olen päässyt tuuraamaan erityisammattimiehiäkin ja ajanut nelipyöräkuormaajaa. Viihdyin siinäkin työssä, mutta työ on sesonkiluontoista.

Viime syksynä Katri Heinonen vietti kolme päivää Gradian Kukkulan kampuksella tutustuen sosiaali- ja terveysalan opintoihin. Päivien aikana vahvistui ajatus siitä, että lähihoitajan koulutuksesta ja työstä voisi löytyä uusi suunta elämään.
Koulutuskokeilun ideana on saada tietoa alan koulutuksista, opiskelusta, tutkinnoista, työllistymisestä ja työtehtävistä sekä alalle soveltuvuudesta.
Heinosen mukaan päivät olivat mieltä avartavia.
– Minulla oli ollut ehkä vähän väärä kuva lähihoitajan työstä. Nyt aukesi se, mitä kaikkea lähihoitaja voi tehdä ja mihin opinnoissa voi suuntautua.
Tykkäsin siitä, että koulutuskokeilussa oli käytännön tekemistä.
Katri Heinonen
– Tykkäsin siitä, että koulutuskokeilussa oli käytännön tekemistä ja mahdollisuus osallistua tunneille. Oli myös mukavaa nähdä muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä, jakaa kokemuksia ja kuulla erilaisia näkökulmia.

Koulutuskokeilu ei ole projektipäällikkö Kaisa Lassilan mukaan uusi keino edistää työllistymistä, mutta vielä melko vähän käytetty ja tunnettu tuote.
– Osaamisella töihin -hankkeessa koulutuskokeilua pilotoidaan ely-keskusten, kuntakokeilun toimijoiden, te-palvelujen ja oppilaitosten yhteistyönä. Mukana ovat Gradia Jyväskylän lisäksi Gradia Jämsä ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke.
Syksyllä 2022 koulutuskokeilu toteutettiin työvoimapulaa potevilla sosiaali- ja terveys- sekä kone- ja tuotantotekniikan aloilla. Lassilan mielestä koulutuskokeilun parasta antia on se, että koulutusaloihin pääsee tutustumaan rauhassa paikan päällä oppilaitoksessa. Alanvaihtajilla voi olla edellisistä opinnoista aikaa jopa vuosikymmeniä, joten opiskelujen aloittaminen voi tuntua jännittävältä.
– Koulutuskokeilussa on myös mahdollisuus keskustella yksilöllisesti esimerkiksi työn vaatimista valmiuksista.
Lassila kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä omavalmentajaan tai TE-palvelujen virkailijaan, jos koulutuskokeilu kiinnostaa.
Aikuisena ammatillinen kasvu täytyy aloittaa uudestaan, vaikka olisi ollut ekspertti edellisessä ammatissa. Kaisa Lassila toteaa, että toisilla muutosprosessi vie enemmän aikaa ja vaatii enemmän tiedon hankintaa.
Katri Heinonen on kokenut, että aikuisena ammatinvalintaa pohtii useammalta kantilta kuin nuorena.
– Minun pitää esimerkiksi miettiä, miten selkä kestää. Toisaalta mietin, mihin ammattiin minulla olisi eniten annettavaa.
Heinosta kiinnostaa tällä hetkellä eniten työ lasten ja nuorten parissa. Hän kokee, että pitkästä elämänkokemuksesta ja lukuisista erilaisista asiakaspalvelutilanteista on uudessa ammatissa hyötyä.
– Olen ollut muun muassa suntion sijaisena siunaustilaisuuksissa. Omaisten kohtaaminen hautajaisissa tai hautausmaalla on opettanut paljon ihmisten vuorovaikutuksesta.
Lassilan mukaan aikuisopiskelijoita kiinnostaa luonnollisesti myös se, miten opinnot pystyy rahoittamaan. Jollekin ratkaisu voi olla oppisopimuskoulutus, jonka aikana saa työpaikastaan palkkaa.
Heinonen saanee selkävaivansa takia ammatillista kuntoutusetuutta vakuutusyhtiön kautta. Ennen opintojen aloittamista hän aikoo mennä työkokeiluun, jossa viimeistään selviää, kestääkö selkä työtä.
– Olen hakenut työkokeilupaikkoja eri päiväkodeista.
Jos kaikki menee hyvin, Heinosesta voi tulla opiskelija jo tämän vuoden aikana.
– Kyllä minä mieluiten opiskelisin sen viimeisen ammatin, hän sanoo.
Gradia Jyväskylässä järjestetään helmi–maaliskuussa sosiaali- ja terveysalan sekä kone- ja tuotantotekniikan koulutuskokeilut. Gradia Jämsässä sosiaali- ja terveysalan koulutuskokeilu on joustavasti ja Pokessa pääsee yksilölliseen koulutuskokeiluun eri aloille.