Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2023 alkavassa teknologiajohtamisen diplomi-insinöörikoulutuksessa kivijalkana on vahva teknologiaosaaminen yhdistettynä bisnesälyyn.
Yritysten kilpailukyvystä, arvosta ja liikevaihdosta yhä suurempi osa tulee uusien teknologioiden osaamisesta. It-alalla tarvitaan paitsi innovaatioiden hallintaa myös kykyä hyödyntää teknologiaa ja toimittaa asiakkaille uusia ratkaisuja.
Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2023 käynnistyvä uusi teknologiajohtamisen diplomi-insinöörikoulutus antaa valmiuksia teknologisten murrosten hallintaan. Ohjelma on ensimmäistä kertaa mukana kevään yhteishaussa.
Teknologiajohtamisen koulutus laajentaa Jyväskylän yliopiston DI-koulutuksen tarjontaa, ja tuo toisen vaihtoehdon syksyllä 2021 käynnistyneen tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutusohjelman rinnalle.
Uutta koulutusohjelmaa rakentamassa olleen työelämäprofessori Ari Jaaksin mukaan opinnoissa on vahva työelämälähtöisyys. Koulutuksen suunnitteluvaiheessa on kuultu eri verkostoja sekä yritysten tarpeita.
Tärkeä panos on tullut myös Informaatioteknologian tiedekunnan professorikunnasta, jolla on pitkä tausta teollisuudesta. Jaaksi on itsekin työskennellyt erilaisissa johtotehtävissä Hewlett-Packardilla, Intelillä ja Mozillalla. Hänellä on myös Nokia-taustaa.
Teknologiajohtamisen koulutusohjelma nojaa kolmeen peruspilariin.
– Ohjelma perustuu vahvaan ohjelmistotekniikan osaamiseen. Jokainen valmistuva osaa määritellä, rakentaa, testata ja toimittaa ohjelmistokeskeisiä järjestelmiä. Tämä vahva henkilökohtainen osaaminen on kaiken ytimessä.

Toiseksi opinnoissa painotetaan elinikäistä oppimista, koska it-ala on jatkuvassa murroksessa.
– Vaikka perusteet ovat hämmästyttävän pysyviä, uusiakin kerroksia syntyy koko ajan. Teknologiajohtamisen koulutus tarjoaa opiskelijoille valmiudet oppia ja omaksua lisää, ymmärtää teknologian murroskohtia ja ennustaa myös trendejä.
Ari Jaaksi kertoo, että teknologiajohtamisen koulutusohjelmalla oli työnimenä CTO- eli teknologiajohtajakoulutus. Tämän vuoksi opiskelijat saavat vahvan ohjelmisto-osaamisen lisäksi liiketoimintaosaamista sekä eväitä ymmärtää, miten tehdään teknologialähtöistä bisnestä.
– Teknologiajohtaja tarvitsee osaamista muun muassa tiimien ja monikulttuurisen henkilöstön johtamiseen, markkinointiin ja yrityksen perustoimintojen ymmärtämiseen sekä muiden keskeisten elementtien hallintaan, joiden kautta yrityksen lisäarvo rakentuu.
Tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutusohjelmassa on ollut vahva poikkitieteellinen painotus. Samoin uuden koulutusohjelman opiskelijat voivat valita sivuaineita esimerkiksi kauppatieteistä, kasvatustieteistä ja psykologiasta.

DI-koulutus on kokonaisuudessaan Jyväskylän yliopistossa vielä uutta, mutta Ari Jaaksin mielestä sillä on etunsa.
– Diplomi-insinöörien koulutusohjelma on vailla turhaa historian painolastia ja suunniteltu tätä päivää ja tulevaisuutta silmällä pitäen.
30
opiskelijaa otetaan teknologiajohtamisen kandidaatti- ja DI-ohjelmaan
Jaaksi uskoo, että teknologiajohtamisen koulutusohjelmasta valmistuneet ovat osaavia ohjelmistoinsinöörejä, jotka ovat valmiita työelämän eri haasteisiin. Uran alkuvaiheessa työpaikka voi löytyä esimerkiksi pienemmän tiimin team leaderina. Kansainvälisyys on sisäänrakennettu koulutusohjelmaan, joten työpaikka voi löytyä mistä päin maailmaa tahansa.
– Ammatillinen kasvu jatkuu työelämässä ja tähtäimessä voi olla isonkin yrityksen teknologiajohtajan paikka.
Jyväskylän yliopiston DI-koulutukseen haetaan yhteishaussa 15.–30.3.2023. Teknologiajohtamisen kandidaatti- ja DI-ohjelmaan otetaan 30 opiskelijaa, tieto- ja ohjelmistotekniikan kandidaatti- ja DI-ohjelmaan 50 opiskelijaa ja suoraan tieto- ja ohjelmistotekniikan DI-ohjelmaan 20 opiskelijaa.
Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Pääset näköislehteen tästä.