Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | 100 vuotta sitten perustettu JyP oli oikeiston porvariseura

Keski-Suomen museossa lauantaina aukeava 100 vuotta palloilua -näyttely pureutuu vuonna 1923 perustettuun palloilulajien erikoisseura Jyväskylän Palloilijoiden historiaan. Seuran nykyiset perilliset ovat jääkiekkoseura JYP ja jalkapalloseura JJK. Näyttelyssä tuodaan esille seuratoiminnan kirjoa junioreista aikuisten edustusjoukkueisiin ja kentän laidan vanhemmista kannattajaryhmiin.

Näyttelyn käsikirjoittaja Mikko Lundell piipahti näyttelyn avauksen aattona Radio Keskisuomalaisen aamulähetyksessä Henri Bergin haastattelussa. Lundell kertoi, minkälaisia kellareita ja bunkkereita hän on viime kuukausien aikana kolunnut läpi etsiessään näyttelyyn ikivanhoja asiakirjoja, lehtileikekansioita sekä erilaisia urheiluvarusteita.

JyP leimautui aikoinaan oikeistolaiseen Suomen Voimistelu- ja Urheiluliittoon (SVUL) erotuksena vasemmistolaiselle Työväen Urheiluliitolle (TUL). Haastattelussa puhuttiin myös tästä urheilukentän kahtiajaosta.

Keski-Suomen museo on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä seurojen kanssa. Mukana ovat olleet edustusjoukkueita pyörittävät JYP Jyväskylä Oy ja JJK Jyväskylä ry sekä JYP Juniorit ry ja JJK Juniorit ry. Näyttelyn esineistä valtaosa on saatu lainaksi seuroilta ja yksityishenkilöiltä. Historiaa kerrotaan myös sanoilla, kuvilla, videoilla ja äänitallenteilla.