Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylässä voi kävellä arkimaanantaisin suoraan maksuttomaan lyhytterapiaan – "Yleensä nuorella on tullessaan kaoottinen tunne"

Joka arkimaanantai voi Jyväskylässä astua ilman ajanvarausta tai lähetettä terapia-ammattilaisen luo. Kilpisenkadulla ei ole viikkojen tai kuukausien jonoa, vaan jokainen pääsee saapumisjärjestyksessä ammattilaisen juttusille.

Kolmen vartin istunnossa terapeutti auttaa 16-29-vuotiasta nuorta jäsentämään elämäntilannettaan ja etsimään ratkaisuja huoliinsa.

– Ajattelen, että on meidän aikuisten asia, että nuorilla on palveluita saatavilla. Vanhempien, opettajien ja nuorten kanssa toimivien ohjaajien tehtävä on ohjata nuoria sopivien palveluiden pariin, Jyväskylän perheasiainneuvottelukeskuksen johtaja Pekka Puukko sanoo.

Hän kertoo, että on itsekin elämänsä aikana tarvinnut ja saanut apua. Työnsä kautta Puukko huomasi, että esimerkiksi kelan kustantamiin psykoterapioihin on pitkä jono. Vielä terapiapäätöksen jälkeen nuoren pitää usein odottaa kuukausia tai puoli vuotta, että pääsee terapiaan. Siitä syntyi idea walk in -terapiasta.

– Walk in -terapiassa on käynyt paljon sellaisia nuoria, jotka odottavat muuhun terapiaan pääsyä. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia toimii myös heille, joilla ei ole mitään tukea saatavilla.

Puukko kertoo, että 45 minuutin vastaanottoajassa ehtii paljon, koska siinä on kokeneita ammattilaisia terapeutteina. Kyse on periaatteessa kertaistunnosta, mutta tarvittaessa nuori voi tulla toistekin. Seuraavalla kerralla vastassa voi kuitenkin olla eri terapeutti, koska kyse on nimenomaan walk in -terapiasta, ei etukäteen varattavasta avusta.

– Terapeutti kuuntelee ja kartoittaa kysellen, mitä toimivia voimavaroja tai taustatilanteita nuorella on. Nuorta autetaan tunnistamaan näitä positiivisia ratkaisuja, jotta hän voi hyödyntää niitä jatkossa.

Usein psykoterapiassa mennään kauas asiakkaan omaan henkilöhistoriaan. Nykyisiä ongelmia valotetaan sitä kautta. Walk in -terapian parissa todetaan nuoren hankala tilanne, mutta siihen ei jäädä kiinni, vaan etsitään siihen ratkaisua. Terapeutti auttaa tässä oman elämäntilanteen jäsentämisessä, kertoo walk in -terapeuttina työskentelevä Juho Puhto.

Seurakunnan sisäisellä yhteistyöllä organisoitu, yhdysvaltalaislähtöinen terapiamalli pääsi aloittamaan viime keväänä.

– Meillä on hyviä kokemuksia tästä ja valmius ottaa jopa tuplamäärä nuoria walk in -lyhytterapiaan, Puukko kertoo.

Hän painottaa, että nuori voi tulla walk in -terapiaan anonyyminä, eli omaa nimeä ei tarvitse kertoa. Halutessaan nuori voi kuitenkin jättää sähköpostiosoitteensa. Hänellä on mahdollisuus saada käynnistä yhteenveto, joka voi auttaa häntä jatkossa ongelmansa työstämisessä.

Puhdon mielestä nuorelle on hoitavaa ja terapeuttista ihan sekin, että toinen ihminen kuuntelee ja kohtaa hänet.

– Yleensä nuorella on tullessaan kaoottinen tunne, jota jäsennämme terapiassa hallittavaan muotoon, Puhto toteaa.

Hänen mukaansa walk in -terapiaan on tullut ihan tavallisia nuoria, joilla on hyvin erilaisia ongelmia. Useat jonottavat esimerkiksi YTHS:lle tai kelan terapiaan. Monilla on masennusta tai ahdistusta pinnalla, jollain ystävyys- tai seurusteluhuolia, jollain raskasta opinnoissa. On myös nuoria, joilla on elämässä päihteitä ja monia ongelmia.

– Usein nuorilla on elämän suuria kysymyksiä ja identiteettiasioita. Niitä sitten jäsennämme. Tavoitteena on, ettei hallitsematon tunne ole päällimmäisenä, vaan nuori kokee, että ottaa kipeää, mutta pääsen tästä eteenpäin.

Perheasiainneuvottelukeskus tarjoaa walk in -terapialle tilat käyttöön sekä Puukon työnohjausta. Terapeuteilla on pitkä tausta auttamistyöstä esimerkiksi seksuaaliterapeuttina, työnohjauksesta tai toimintaterapeuttina.

Walk in -terapeutit ovat joko valmiita ratkaisukeskeisen terapian ammattilaisia tai erikoistumassa siihen. Puukko ohjaa heitä ammatillisessa kehittymisessä.

– Olemme tarkkoja, että terapeutit ovat ratkaisukeskeisen työtavan terapeutteja tai erikoistuvat siihen parhaillaan. Vapaaehtoisporukka on vakuuttavaa ja nuori on osaavissa käsissä.