Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | "Soitin Zuckerbergille ja olin seuraavana päivänä hänen kotonaan" – uutta koulutusta Jyväskylässä vetävä Ari Jaaksi piti Nokiaa työpaikkana lintukotona

Jyväskylän yliopistossa on syksyllä 2023 alkamassa uusi teknologiajohtamisen diplomi-insinöörikoulutus. Radio Keskisuomalaisen Henri Berg haastatteli työelämäprofessori Ari Jaaksia niin uudesta koulutuslinjasta kuin hänen pitkästä kokemuksestaan IT-alan erilaisissa työpaikoissa.

Jaaksilla on kokemusta johtotehtävistä esimerkiksi HP:lla, Intelillä ja Mozillalla. Suomessa Jaaksi on työskennellyt muun muassa Nokialla MeeGo-käyttöjärjestelmän parissa.

IT-ala kärsii tällä hetkellä työpulasta, ja Jaaksin mukaan uudessa koulutuksessa pyritään yhdistämään ohjelmoinnin perustaidot ja liike-elämän ymmärtäminen elinikäisen oppimisen kanssa.

– Mikään muu ala ei kehity niin nopeasti kuin IT-ala, hän toteaa.

Jaaksi kokee itse voivansa jakaa opiskelijoille kokemuksia alan monipuolisuudesta ja teollisuuden näkökulman.

Työtehtävät ovat vieneet Jaaksin Yhdysvaltoihin pariin otteeseen, ja toisella kerralla tie vei Kaliforniassa sijaitsevaan Piilaaksoon, joka tunnetaan korkeateknologian liiketoiminnasta. Jaaksin mukaan yritykset ovat siellä avoimia ja paljon osaamista keskittyy hyvin pienelle alueelle.

– Kalifornian laki kieltää sakot kilpailijalle siirtymisestä. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset vaihtavat koko ajan työpaikkaa ja kaikki on kaikkien kavereita, hän kertoo.

Jaaksin mukaan Piilaaksossa hyvän idean omaava voi saada verrattain nopeasti käsittämättömän summan rahaa. Työ voi myös sisältää tapaamisia, jotka tuntuvat keskivertoihmisille häkellyttävältä.

– Jos minun piti kysyä Facebookin roadmapista, soitin Zuckerbergille ja olin seuraavana päivänä hänen kotonaan. Se voi vaikuttaa ulkopuolelle hurjalta.

Berg kysyi myös Jaaksilta, onko hän harkinnut elämänkerran kirjoittamista. Miehen mukaan hän on lukenut joitain Nokiasta tehtyjä teoksia, eikä voi allekirjoittaa niiden sisältöä.

– Se ei ollut se Nokia, minkä minä olin nähnyt. Kun puhuttiin siitä, kuinka Nokia oli ahdistava paikka olla, jossa on ankara työkulttuuri ja puukotettiin toisia selkään, niin se ei voisi olla kauempana totuudesta. Jos olet ollut yhdessäkään amerikkalaisessa firmassa töissä niin Nokia on kerta kaikkiaan lintukoto, Jaaksi kertoo.

– Se (elämäkerta) olisi kuitenkin hirveän subjektiivinen, niin olen miettinyt, että kannattaakohan tuota tehdä.