Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keva: Keski-Suomen hoitajapula on pahentunut lähes sadalla kahden vuoden aikana – myös näistä ammattilaisista on huutava pula

Eläkevakuuttaja Kevan mukaan Keski-Suomen sairaanhoitajavaje on jo 314 hoitajaa. Vaje on pahentunut edellisen kahden vuoden aikana lähes sadalla. Koko maassa vaje on peräti 16 600 sairaanhoitajan suuruinen, mikä on lähes kaksinkertaisesti vuoden 2021 lukemaan verrattuna.

Myös lähihoitajista on pulaa maanlaajuisesti. Uusia lähihoitajia kaivattaisiin Suomessa noin 8800. Keski-Suomessa tilanne on muun maan keskiarvoa parempi, ja lähihoitajista on 108 työntekijän ylitarjontaa.

Lääkäreiden osalta tilanne on parempi. Keski-Suomen julkisessa sairaanhoidossa lääkärivajetta on 29 työntekijän verran.

Keva selvitti vajeita koulutuspaikkamääriin, kuntien eläköitymiseen, avoimiin työpaikkoihin sekä työvoimatilastoihin pohjautuen. Kyseessä on päivitys vuonna 2021 valmistuneeseen raporttiin.

Samaisen raportin mukaan suhteellisesti suurin vaje Suomessa on sosiaalityöntekijöistä ja psykologeista. Ensiksi mainituista on suhteellisesti 59 prosentin vaje, jälkimmäisestä ammattiryhmästä 49 prosenttia. Suomessa olisi välitön tarve 4 278 sosiaalityöntekijälle ja 1 800 psykologille.

Keski-Suomessa tarvetta olisi 152 uudelle sosiaalityöntekijälle ja 98 psykologille.

Sairaanhoidon, sosiaalityön ja psykologien lisäksi pulaa on lastentarhanopettajista. Maakunnassa erityisopettajia tarvittaisiin 68 ja lastentarhanopettajia 109 lisää, jotta työvoimavaje saataisiin oikaistua.

Siinä, missä edellä mainituista ammattilaisista on huima pula, ylitarjontaakin löytyy. Keski-Suomessa tällaisia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi koulunkäyntiavustajat ja kokit.

Kevan mukaan osaajapulaan ei tule nykytahdilla helpotusta. Ongelmaa pahentavat eläköitymiset ja alojen tutkintomäärät.

– Vaikuttaa siltä, että tietyille ammattialoille on syntynyt pysyvä lovi tarvittaviin työntekijöihin. Jos saisimme tämänhetkisen työvoimavajeen poistettua, koulutusjärjestelmä ja työmarkkinat pystyisivät jatkossa tuottamaan lähes riittävän määrän osaajia ja paikkaamaan esimerkiksi eläköitymisiä, Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen kuvailee.

Hänen mukaansa on selvää, että työllisyysasteen nostamiseksi on toteutettava useita yhtäaikaisia toimenpiteitä.

– Yksi keskeinen tehtävä on parantaa työssä jaksamista. Tämä olisi tärkeää ottaa yhdeksi keskeiseksi asiaksi myös hallituksen päätöksiä tehtäessä.