Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu | Paddington Trio tähtää kansainväliselle musiikkiuralle kamariyhtyeenä

Kansainvälinen yhtye sai nimensä karhuherran lailla Paddingtonin rautatieasemalla Lontoossa.

Alkuerän esitys Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailussa perjantaina on takana, ja Paddington Trio höyryää takahuoneessaan euforisena.

– Joo, tuntui, että se meni loistavasti, aloittaa Paddington Trion pianisti, yhdysvaltalainen Stephanie Tang aloittaa.

– Olimme tarpeeksi itsevarmalla tuulella, jotta kykenimme ottamaan riskejä, mutta myös kyllin rauhallisia jotta harjoiteltu finessi säilyi, Tang analysoi.

Kilpailumenestys on Lontoossa majaansa pitävälle kansainväliselle muusikkotriolle tuttua. Kahden ja puolen vuoden olemassaoloaikanaan Paddington Trio on kerennyt palkintosijoille jo useissa kamarimusiikkikilpailuissa.

– Ensimmäinen yhteinen reissumme oli Tallinnan kansainväliseen kamarimusiikkikilpailuun. Siellä opimme paljon itsestämme, kertoo dublinilaislähtöinen sellisti Patrick Moriarty.

Tallinnan kamarimusiikkikilpailu vuonna 2021 oli yhtyeelle merkittävä kokemus.

– Olimme soittaneet yhdessä vasta puolisen vuotta ennen konserttia. Emme odottaneet palkintoja, ja menimme vain nauttimaan esiintymisestä ja soittamaan parhaamme mukaan, Tang jatkaa.

Olimme jo valmiiksi hyviä ystäviä, ja sitten vasta päätimme perustaa yhtyeen.

Yhtye sijoittui kuitenkin toiseksi ja sai erityispalkinnon Arvo Pärt -tulkinnastaan. Yllätyksenä tullut palkinto antoi sysäyksen jatkaa kansainvälisen uran rakentamista kilpailuiden kautta.

Pärtiä on mukana myös trion toisen erän ohjelmistossa Jyväskylässä.

Vaikka klassinen musiikki saatetaan mieltää usein joko yksilö- tai orkesterilajiksi, on Paddington Trio tehnyt uravalinnan rakentaa kansainvälistä uraansa nimenomaan triona.

– Kilpailuilla saavuttaa huomiota, mutta sen lisäksi pitää kyetä tekemään paljon muuta työtä uran rakentamiseksi, Moriarty kuvaa.

Pelkkä kilpailuvoittojen sumakaan ei siis riitä. Lontoon Guildhallin musiikkikoulun opetukseen kuuluu tänä päivänä myös tietoa ja ymmärrystä asioista, joita muusikon uran eteen tarvitsee pelkän soittotaidon lisäksi.

– Käytännössä nämä asiat oppii kuitenkin vasta tekemällä, Tang toteaa.

Paddingtonin rautatieasema Lontoossa on antanut nimensä kamarimusiikkitrion lisäksi eräälle kuuluisalle karhulle.

Paddington Trion helsinkiläislähtöinen viulisti Tuulia Hero vahvistaa, että karhu kuuluu asiaan.

– Olimme matkalla ensimmäiseen konserttiimme, eikä meillä vielä ollut nimeä. Sinänsä sopivaa, että kolmena ulkomaisena opiskelijana olemme ottaneet nimemme juuri tuolta lontoolaiselta liikenneasemalta – kuten tuo karhukin, Hero toteaa iloisen naurun säestämänä.

Pandemian keskellä Lontoo oli muuttunut aavekaupungiksi, ja tulevan trion soittajat viettivät vieraassa kaupungissa muutenkin paljon aikaa yhdessä. On helppo huomata, että yhtyeen monikansalliset jäsenet tulevat oivallisesti juttuun keskenään.

– Olimme jo valmiiksi hyviä ystäviä, ja sitten vasta päätimme perustaa yhtyeen. Tunnetko 90 päivää morsiamena -ohjelman? Katsoimme pandemia-aikaan todella paljon sitä, Tang paljastaa.

Minulla on puolivuotias lapsi, joten vahvistan olevani likimain ekspertti kyseisen tv-sarjan suhteen.

Jotain piti selvästi tapahtua.

– Jossain vaiheessa keksimme alkaa soittamaan pianotrioja, Tang hymyilee tarinan loogisena seuraavana askeleena.