Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

DNA laajensi 5G-verkkoaan Kyyjärvelle ja Petäjävedelle

Mobiilioperaattori DNA ilmoittaa laajentaneensa 5G-verkkoaan Keski-Suomessa. Uusina paikkakuntina sen verkkokartalle on lisätty Kyyjärvi ja Petäjävesi.

– Vuoden 2023 aikana suunnitelmissa on rakentaa useita kymmeniä 5G-tukiasemia Keski-Suomen alueella, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari sanoo tiedotteessa.

DNA:n mukaan Kyyjärvellä uusi verkko kuuluu kunnan nimikkojärven itäisellä puolella, mutta ei vielä kirkonkylän alueella. Petäjävedellä 5G-verkkoon pääsee kirkonkylällä ja lähialueilla. Verkkoa myös vahvistetaan kevään aikana uudella tukiasemalla Jämsänveden rannalla.

Operaattoreiden mukaan 5G-liittymillä siirretään merkittävästi enemmän dataa kuin vastaavilla 4G-liittymillä. Ero on DNA:n tilastoissa noin 20 prosenttia.

5G-verkot toimivat usealla eri taajuusalueella. Korkean taajuuden verkot (esimerkiksi 3,5 GHz) mahdollistavat korkeat gigatavuluokan nopeudet, mutta niiden kantavuus on hyvin pieni. Käyttäjän täytyisi siis olla hyvin lähellä lähettävää tukiasemaa. Matalan taajuuden verkot puolestaan kantavat kilometrien päähän esimerkiksi mastossa olevasta tukiasemasta, mutta niiden nopeudet eivät nouse yhtä korkeiksi.

Viime vuonna käyttöön otettua 700 MHz taajuutta käyttävät myös 4G LTE -yhteydet, mutta 5G-version nopeuksien lupaillaan olevan korkeampia kantavuuden säilyessä samana.