Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikuttajat Miisa ja Tomas Grekov luovat menestyksekästä uraa helsinkiläisessä arvotalossa, mutta sulkevat itse somen viikonlopuiksi

Miisa ja Tomas Grekov tekevät unelmatöitään yhteistoimistollaan Helsingissä. Vuosikymmen vaikuttajina on opettanut rajat ja sen, että välillä täytyy käydä hengähtämässä kotona Keski-Suomessa.

Media-alan yrittäjä, sisällöntuottaja, vaikuttaja, someammattilainen, tubettaja – näillä kaikilla voisi kuvata keskisuomalaislähtöisen pariskunnan Miisa ja Tomas Grekovin ammatteja.

Keuruulta kotoisin oleva Miisa, 28, (ent. Rotola-Pukkila) ja Palokan kasvatti Tomas, 27, pyörittävät omia sisällöntuotannon yrityksiään yhteistoimistollaan Helsingin Töölössä. Myös parin nykyinen koti sijaitsee pääkaupungissa, mutta sinne ei uteliaita silmäpareja päästetä – pari on esitellyt uutta asuntoaan omilla ehdoillaan Youtubessa joulukuussa ja se riittää.

– Välillä ihmiset ihmettelevät, miksi emme vaikka pussaa julkisesti kameralle. Mutta emme jaa asioita perheistämme, intiimejä asioita parisuhteesta tai esimerkiksi sitä, missä asumme. On tärkeää pitää rajat, kun jakaa työkseen asioita elämästään seuraajille, Miisa Grekov kertoo.

Nykyään Grekovit saavat elää arkeaan melko rauhassa, mutta toista oli vielä viitisen vuotta sitten. Tavallisella kauppareissullaan Miisa – somessa nimellä Mmiisas – saattoi kohdata häntä eri kanavissa seuraavia faneja, jotka alkoivat kiljua tai jopa itkeä hänet huomatessaan. Aikakausi on jäänyt muistoihin intensiivisenä ja aika rankkanakin.

– Silloin oli erilainen fanikulttuuri, oli sellaista hypetystä. Nyt seuraajat ovat kasvaneet meidän kanssa vanhemmiksi, mutta myös somekulttuuri on muuttunut: vaikuttajat ovat arkipäiväistyneet, Miisa toteaa.

– Kynnys seuraajan ja vaikuttajan välillä on matalampi, olemme vähän kuin kavereita. Olemme tosi tyytyväisiä, että tilanne on nykyään tämä.

Youtube-videot ja niiden suosio ovat merkittäviä Grekovien tarinassa, sillä ne toivat pariskunnan vuonna 2014 alkujaan yhteen. Ystävä vinkkasi tubettaja-Miisasta Tomasille, joka lähestyi iloista ja maanläheistä nuorta naista somessa. Miisan huomion useiden yhteydenottojen joukosta kiinnitti puolestaan se, että Tomas oli Jyväskylästä kotoisin. Aivan heti vastausta viesteihin ei Miisan puolelta kuulunut, mutta lopulta keskustelu lähti käyntiin, ja pariskunta on pitänyt yhtä siitä lähtien. Häitä juhlittiin viime kesänä.

Nyt Miisa ja Tomas Grekov suuntaavat arkiaamuisin usein toimistolleen, jossa molemmat työskentelevät omissa huoneissaan projektiensa parissa. Tomasin aikaa vie hänen uusin podcastinsa Puurojengi, jonka puolituntiset jaksot ilmestyvät kaksi kertaa viikossa. Ne käsittelevät arkisia asioita, hyvinvointia ja kuulumisia ripauksella huumoria. Tomas on huomannut, että ihmisiä kiinnostavat yllättävän pienet ja tavalliset jutut.

– Yhden jakson tekemiseen menee noin kaksi työpäivää. Ensimmäinen kuluu jakson suunnitteluun, toinen äänittämiseen, editointiin ja jaksotekstien kirjoittamiseen, Tomas kertoo.

Miisa Grekov nähdään tällä hetkellä televisiossa MTV3:n Muodin huipulle -sarjan juontajana ja tuomarina. Jaksot kuvattiin viime syksynä, joten tällä hetkellä Miisan katse on jo muissa projekteissa.

– Työ on paljon postauksia, suunnittelua ja konseptointia, tosi monipuolista. Sisältö ja ideat syntyvät omasta elämästä, ja iso osa seuraajista on ollut matkassa mukana jo siitä asti, kun olin lukiossa. He ikään kuin kulkevat elämäntarinassa mukana.

Työn merkittävin tulonlähde on kaupalliset yhteistyöt eri yritysten kanssa. Kaupallisen kumppanuuden kohderyhmänä toimii vaikuttajan seuraajajoukko.

– Minulla on yhteistyökumppaneita, joiden kanssa olen toiminut jopa 4–5 vuoden ajan. Seuraajat ovat nykyään todella tarkkoja siitä, että tekee yhteistöitä, joihin aidosti uskoo ja jotka sopivat omaan sisältöön. Kun yleisöön on lähes kaverisuhde, ei sitä halua pilata, vaan luottamuksen täytyy säilyä, Miisa ajattelee.

Grekovit ovat toimineet alallaan aktiivisesti jo lähes vuosikymmenen. Siinä ajassa somemaailma on muuttunut heidän mukaansa kiiltokuvamaisesta yhä aidommaksi.

– Ennen somessa esiteltiin mielikuvaelämää, kaiken piti olla ”täydellistä” ja sisältöjä kuvattiin hyvällä kameralla. Siitä on siirrytty näyttämään sitä, mitä todella kuuluu, Tomas toteaa.

Viime aikoina Tomas on puhunut seuraajilleen muun muassa yksinäisyydestään. Hän kuvailee, että haluaa kertoa hyvän elämän rakennuspalikoista seuraajilleen positiivisella, kannustavalla otteella.

Miisalle puolestaan jaksamisen ja hyvinvoinnin teemat ovat hänen vaikuttajantyössään kaikkein tärkeimpiä.

– Maailma on niin hektinen ja informaatiotulva hirveä. Haluan puhua hyvistä elintavoista, itsereflektiosta ja lempeistä arvoista. Tapella suoritusyhteiskuntaa vastaan, Miisa toteaa.

”Aletaan olla melkein jo someveteraaneja.”

Miisa Grekov

Molemmat näkevät vastuunsa siinä, että sisällöt olisivat kannustavia, eivät nuorten tai nuorten aikuisten suoritus- tai ulkonäköpaineita lisääviä. Sanoissaan ja tavassa puhua täytyy olla tarkkana.

– Haluan puhua esimerkiksi urheilusta mutta sitä kautta, että se on hauskaa. Ei keskitytä kaloreihin tai suoritukseen, vaan siihen, miten hyvä olo liikunnasta tulee, Tomas toteaa.

Miisan videoblogissa puolestaan käsitellään kyllä elämän huippukohtia, kuten häämatkaa, polttareita ja ihania treffi-iltoja mutta myös itketään ja käsitellään oivalluksia esimerkiksi paniikkikohtauksiin liittyen.

– Vastuu tulee sisältöihin mukaan automaattisesti. Haluan olla etenkin nuoremmille seuraajille isosiskomainen hahmo, Miisa muotoilee.

Vaikka pariskunnan sosiaalisen median tilit ovat täynnä heidän arkeaan, ei arki ole täynnä somea. Miisa ja Tomas sopivat pari vuotta sitten, että viikonloput ovat somevapaita eikä silloin tehdä töitä.

– Huomattiin, että vapaa-ajallakin tuli tehtyä sisältöjä, koska se on samalla niin kivaa. Mutta kivoistakin asioista tarvitsee lepoa, että jaksaa, Tomas toteaa.

– On kuormittavaa antaa itsestään ihan joka päivä, keksiä uutta ja olla luova, joten välillä tarvitsee hengähdyshetken. Mutta me ollaan alallamme harvoja niiden joukossa, jotka näin tekevät, Miisa sanoo.

Pari kertaa vuodessa Grekovit pitävät myös täysin somevapaita lomia. Silloin molempien tilit saattavat hiljentyä jopa kuukaudeksi. Vapaa-ajallaan ja lomillaan he suuntaavat usein kotipuoleen Keski-Suomeen – yleensä noin kerran kuukaudessa.

– Nämä reissut ovat meille henkireikä. Käydään hiihtämässä tai otetaan koirat mukaan metsäretkelle ja laitetaan nuotio pystyyn. Se on meille arjessa jaksamisen kannalta todella tärkeää, Miisa kertoo.

Molemmat ovat tyytyväisiä perustyöhönsä, mutta haaveena olisi päästä jatkossa yhä useampiin tv- ja radiotuotantoihin.

– Voisin tehdä tätä työtä hamaan tappiin, enkä ole valmis luopumaan somesta. Mutta suoran tv-lähetyksen paine ja jännitys kiinnostavat, Miisa kertoo.

Alle kolmikymppisinä Miisa ja Tomas Grekov ovat pystyneet toteuttamaan haaveensa unelmiensa asunnosta ja toimistosta. Jos jostakin pitäisi juuri nyt haaveilla, olisi parista mukavaa tehdä etätöitä hetken aikaa ulkomailta käsin.

– Tomaksen isän perhe asuu Los Angelesissa, joten esimerkiksi siellä voisi joskus viettää talven.