Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonoja uutisia siitepölyallergikoille: männylle, kuuselle ja koivulle tiedossa Keski-Suomessakin vähintään kohtalainen kukinta

Männyn, kuusen ja koivun kukinnat tulevat olemaan vähintään kohtalaiset, ennustaa Luonnonvarakeskus (Luke). Etenkin koivuallergikkojen tulee varautua tukalaan toukokuuhun.

– Koivu kukkii runsaasti pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Kukinta alkaa Etelä- ja Keski-Suomessa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa ja Pohjois-Suomessa muutamaa viikkoa myöhemmin. Tarkka ajankohta riippuu kuitenkin kevään lämpötiloista, Luken raportissa sanotaan.

Siitepölyä kulkeutuu Suomeen tuulen mukana jo useita viikkoja ennen kotimaisten puiden kukintaa. Tilannetta voi seurata Turun yliopiston norkko.fi -palvelusta.

Koivun ohella myös männyn ja kuusen kukinnoista odotetaan keskivertoa runsaampia.

– Talven aikana ei ole ollut äkillisiä ja kovia, siementen itävyyttä alentavia pakkasia, joten siemenpuualojen taimettumiselle on kohtuulliset edellytykset, Luken tutkija Pekka Helenius toteaa.