Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meidän juttu | Rutalahti saa ikioman kyläarkiston ja aineistot tulevat tutkijoitten ja kylästä kiinnostuneitten käyttöön

Reilu sata vuotta Rutalahden kylä on ollut monien myllerrysten kourissa. Se on jaettu eri kuntien kesken, on ollut pari kuntaliitosta ja ehditty kuulua useampaan lääniinkin.

Eri arkistojen ja niistä materiaalien löytäminen on ollut työlästä. Huoli vanhojen asiapapereitten hautautumisesta vinteille ja aittojen kätköihin on myös osoittautunut aiheelliseksi.

Rutalahden nuorisoseura ja kyläyhdistys ovat nyt pistäneet tuulemaan ja kyläarkistoa kootaan yhteistuumin. Keräysalueena on “alkuperäinen” Rutalahti, johon keskuskylän lisäksi ovat kuuluneet Päiväkunta, Ylä-Sydänmaa, Nisula ja Vihijärvi. Lisänä Kivisuo.

Jatkossa aineistot arkistoidaan asianmukaisesti ja ne tulevat tutkijoitten ja kylästä kiinnostuneitten käyttöön Nuorisoseurantalo Suojarinteelle.

Ensimmäisenä kirjattiin Mailis ja Thomas Braunin kokoama aineisto. Erityisesti Jussilan kaupan vanhat tilikirjat hämmästyttivät Paula Pyhälä-Liljeströmiä ja Kalevi Puttosta. Thomas Braun kuvassa vasemmalla.