Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi komeaa merkkirakennusta kaupan keskisessä Suomessa – molemmat henkivät taidehistoriaa

Verkkopalvelu Oikotie julkaisi keskiviikkona kymmenen uniikeimman asunnon koosteen, johon mahtui jopa kaksi erikoista, jopa linnamaista taloa keskisestä Suomesta.

Kangasniemellä on kaupan taiteilija Pekka Hiltusen ja arkkitehdin toteuttama liki 500-neliöinen, 23 metriä korkea kivilinna, jonka saa omakseen latomalla tiskiin vajaat puoli miljoonaa euroa. Taidelinnana tunnettu paikka on paitsi nähtävyys jo ihan itsenään myös taidegalleria.

Eeva ja Pekka Hiltunen kertovat viime kesänä julkaistussa jutussa savolaisarkkitehdin piirtäneen rakennuksen mitat senttien sijaan tuumissa niin, että parinsadan neliömetrin kokoinen talo valmistui viisisataaneliöisenä. Arkkitehti oli myös ilotellut suunnitelmiensa kanssa vapaasti, sillä hän ei uskonut, että rakennukselle myönnettäisiin koskaan rakennuslupaa.

Taidelinna on rakennettu vuonna 1991 ja se kätkee sisäänsä seitsemän huonetta, ateljeen, keittiön, kaksi kylpyhuonetta, saunan ja kaksi vessaa.

Talon erikoisuuksia ovat muun alakerran lattiaa peittävät Pohjois-Norjan Altai-vuorilta tuodut liuskekivet sekä keskelle alakertaa rakennettu uima-allas, joka tosin on valjastettu taiteelle galleriatilaksi.

Pihassa on tenniskenttä, jonka kasvit ovat tosin vallanneet.

Erikoinen on myös Mänttä-Vilppulan Kolhon kylässä sijaitseva, kaksikerroksinen, vuonna 1680 rakennettu Kolhon kartano. Kartano on vanhin koko Oikotien tarjonnasta, jossa on kymmeniä tuhansia vaihtoehtoja.

Neliöitä talossa on kaksisataa ja ne kätkevät sisäänsä kuusi makuuhuonetta, kaksi aulaa, kylpyhuoneen, vessan ja maitosalin. Isolla, yli hehtaarin tontilla on myös emännäntupa, makasiini ja navettarakennus.

Kiinteistön erikoisuutta lisää sen historia. Taidemaalari Eero Järnefelt (1863–1937) on ikuistanut maalaukseensa Pyykkiranta (1889) lähellä sijaitsevan rannan maiseman. Teos on yksi Järnefeltin tärkeimmistä maalauksista.

Öljyvärimaalauksessa on kaksi naista, jotka pesevät pyykkiä saaressa järven rannalla. Järven toisella rannalla on taloryhmä.