Äänekosken Energia siirtyy digiaikaan vesimittareiden luennassa – arvio- ja tasauslaskut loppuvat

Äänekosken Energia Oy ja Digita Oy ovat solmineet 10-vuotisen sopimuksen veden etäluennan digitalisoinnista Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvan IoT-verkon avulla. Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö vastaa Äänekosken kaupungin ja lähiseudun energia- ja vesihuollosta. Suunnitelmana on vaihtaa alueen kaikki vesimittarit etäluettaviksi lähivuosien aikana.

– Pidämme tärkeänä asiana verkkotekniikan vähäistä virrankulutusta, eli pitkää akun kestoa ja hyvää kuuluvuutta haastavissakin olosuhteissa. Uuden verkkotekniikan käyttö tuo myös kustannussäästöjä, sillä se mahdollistaa verkoston mittaamisen ja mittaustietojen saamisen sellaisista paikoista, joihin ei kustannusten puolesta olisi muutoin järkevää rakentaa etävalvontaa ja mikä usein vaatisi kalliimman tiedonsiirtolaitteiston lisäksi myös sähköliittymää, kertoo Äänekosken Energian tuotantoinsinööri Atte Myllylä yhtiön tiedotteessa.

Jatkossa asiakkaiden mittarilukemien tiedot saadaan verkon kautta reaaliaikaisesti järjestelmään, jolloin mittarilukemien käsittelyyn käytettyä työaikaa voidaan hyödyntää muuhun.

Reaaliaikaisesti päivittyvät mittarilukemat tuovat myös lisää työkaluja koko vesiverkoston seurantaan ja mahdolliset verkostovuodot voidaan havaita ja erotella todellisesta veden käytöstä entistä paremmin. Etäluentaan pohjautuva laskuttaminen parantaa asiakaspalvelua, kun arvio- ja tasauslaskuista voidaan luopua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.