Äänekosken kylähullu ajoi 24 000 kilometriä, kävi 178:ssa tapahtumassa ja kohtasi 6 500 ihmistä: "Suomen kylissä on vahva usko tulevaisuuteen"

Suomen 14. valtakunnallinen kylähullu, äänekoskelainen Matti Hämäläinen päätti lupaamansa kiertueen Pähkäilyjä-draamaesityksen kanssa torstai-iltana kotikylässään Koivistossa.

– Kaikissa 101:ssä interaktiivisessa monodialogi yleisö heittäytyi yllättävän avoimesti mukaan pohtimaan elämän menoa. Teemat siitä mikä on riittävästi ja mikä on elämässä oikeasti tärkeää jotenkin koskettivat ihmisiä, pohti Matti Hämäläinen kiertueen päätteeksi.

Yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden aikana Hämäläinen kiersi 178:ssa tapahtumassa ja kohtasi niissä noin 6 500 ihmistä. Draamaesityksissäkin oli väkeä mukana noin 3 000. Kiertolaisen auton mittariin kertyi noin 24 000 kilometriä.

– Suomen kylissä on vahva usko tulevaisuuteen, vaikka löytyy uneliaitakin kyliä jotka tarvitsevat herättelyä. Pienissä kylissä vastuu jakaantuu usein kapeille hartioille. Voisikin olla syytä pohtia yhdistysten yhteistoimintaa ja miksei yhdistymistäkin, kylähullu heittää.

Kylähullun Pähkäilyt rakennettiin tietoisesti vuoropuheluksi esittäjän ja katselijoiden kesken. Käsikirjoitusta olivat laatimassa Matti Hämäläisen kanssa toimittaja Risto Korhonen ja teatteriammattilainen Pilvi Honka, joka viimeisteli draaman jännitteet. Tarinat olivat aitoa ja ehtaa Hämäläisen Mattia.

– Kyllä se juttu upposi. Vaikka tarina on nyt tiensä päässä, olen luvannut toteuttaa ensi vuonna vielä muutaman pyydetyn esityksen. Kysyntää olisi ihan valtakunnallisten organisaatioidenkin tilaisuuksiin. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.