Keiteleregatta starttasi navakkaan puhuriin - "Ei täällä autopilotti päällä konjakkia siemailla"

Järjestyksessään 41. Keiteleregattaan osallistuu yhteensä viisitoista venekuntaa.

Äänekosken satamassa on tänä aamuna reivattu purjeita ja tähyilty ulapalle, sillä järjestyksessään 41. Keiteleregatta starttasi Keitele-järvellä. Yhteensä viidentoista venekunnan voimin kilpailijat ottavat toisistaan mittaa kolmessa osakilpailussa, joista viimeisen maali on sunnuntaina Viitasaaren ABC-aseman edustalla.

Tänä vuonna lähtöviivale asettuivat Lightning-luokan Lola-veneellään muiden muassa muuramelaiset Ilari Lilja, Heikki Luumi ja Jari Vanhala. Aluksen kipparina toiminut Lilja on osallistunut neljä kertaa Keiteleregattaan, mutta on tänä vuonna ensimmäistä kertaa kipparina.

- Tosi hyvillä fiiliksillä lähdetään matkaan. Keli on upean aurinkoinen ja tuulta piisaa vähintäänkin riittävästi.

Keiteleregatta starttasi lauantaina aamulla kello kymmenen navakassa vastatuulessa. Kuva: Riku Tulla

Aluksen miehistö kertoo tuulen olevan ainakin ennakkotuntumien pohjalta heidän puolellaan.

- Nuorena miehistönä roikumme varmasti paljon, joten saamme veneen kulkemaan varsinkin puuskatuulessa kuvaa. Alkuun vähän totutellaan, sillä tällä miehistöllä olemme vain kerran treenanneet ennen kilpailua.

Aamun navakka tuuli pitää purjeet pulleina ja myös kilpailijat valppaina. Vuonna 1976 rakennetun Lola-aluksen miehistö kertookin, ettei lorvailulle regatassa ole aikaa.

- Ei täällä autopilotti päällä konjakkia ennätä siemailla. Tosissamme yritämme päästä ehjänä maaliin, eikä oltaisi ainakaan viimeisiä, kolmikko nauraa.

Lola-purjevene pistettiin purjehduskuntoon lauantaiaamuna. Kuva: Riku Tulla

Ilari Lilja kertoo, että kevyille purjeveneille Ala-Keiteleen Pursiseuran järjestämä Keiteleregatta on yksi Suomen parhaista purjehduskilpailuista. Keiteleen rannoille hän palaa mielellään kerta toisensa jälkeen.

- Reitti on mukavan kapea, joten isoillakaan selillä aallokko ei ole kovin suurta. Matilanvirralla puolestaan sillan alitus tuo mukanaan mukavaa eksotiikkaa, kun venettä väännetään sen alitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.