Metsä Groupilta 3750 tuntia liikuntavalmennusta paikallisille nuorille

Metsä Group lahjoitti paikallisille urheilijanuorille 3750 valmennustuntia Äänekosken Liikuntatalolla keskiviikkona.

Lahjoitus ohjataan Olympiakomitean urheiluakatemioiden Nuorelle siivet -kampanjan kautta Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoululle. Käytännössä lahjoituksella katetaan nuorten urheilijoiden valmennustuntien kuluja koulupäivän aikana.

– Tarjoamme liikkuville lapsille ja nuorille mahdollisuuden vähentää päivän kuormitusta siten, että opiskelun ja urheilun voi yhdistää, kertoo Jyväskylän urheiluakatemian akatemiakoordinaattori Aki Karjalainen.

Äänekosken urheiluakatemia toimii osana Jyväskylän urheiluakatemiaa.

Aktiivisesti urheileville nuorille ei tahdo jäädä vapaa-aikaa tai aikaa perheelle ja kavereille, kun tunnit kuluvat koulussa ja harrastuksen parissa.Akatemiatoiminnan ansiosta urheilua on tuotu vahvemmin osaksi koulupäivää. Se tarkoittaa esimerkiksi koulupäivään yhdistettyjä aamuharjoittelutunteja ja akatemiavalmennuksia.

– Äänekoskelta nousee jatkuvasti maajoukkuetason urheilijoita. Nuorelle urheilijalle oikea kasvuympäristö on erityisen tärkeä. Akatemiatoiminnan ansiosta nuoren ei myöskään tarvitse lähteä paikkakunnalta liian aikaisin, kun osaamista tuodaan omaan kouluun, Karjalainen sanoo.

Akatemia myös Lauri Markkasen taustalla

Nykymuotoisena urheiluakatemiatoiminta alkoi Äänekoskella kolme vuotta sitten toisen asteen oppilaitoksista. Kaupungin ja nyt Metsä Groupin myöntämän tuen ansiosta toimintaa on tuotu yläkouluun. Koulunmäen yhtenäiskoululla aloittaa kaksi urheiluluokkaa: seitsemännellä ja yhdeksännellä luokalla.

– Liikuntaluokalla on 22 paikkaa. Luokka perustetaan, jos 18 oppilasta hakee sille. Jos hakijoita on enemmän kuin 22, karsitaan hakijat Olympiakomitean testeillä. Tänä vuonna jouduttiin ensimmäisen kerran karsimaan, toteaa Keskuskoulun rehtori Mauri Kangaskesti.

Liikuntaluokkalaisilla on viikossa kahdeksan tuntia liikuntaa, mikä on neljä tuntia enemmän kuin muilla.

Metsä Group tukee Olympiakomitean urheiluakatemioita valtakunnallisesti Nuorelle siivet -kampanjan kautta. Koko maassa metsäyhtiön lahjoittama määrä on 30 000 tuntia, ja tunnit kohdistetaan paikkakunnille, joissa yhtiöllä on tehtaat.

– Meitä kampanjassa mukana oleminen lämmittää erityisesti, kun pääsemme tukemaan nuorten liikuntaharrastuksia. Urheilu kehittää myös työelämätaitoja ja oikeanlaista asennetta. Siitä saa hyviä oppeja koko loppuelämäksi, sanoo biotuotetehtaan johtaja Ilkka Poikolainen.

Suomessa urheiluakatemiatoimintaa on ollut 2000-luvun alusta asti. Akatemiatoiminnan kasvatteja ovat esimerkiksi Äänekoskelta ponnistaneet keihäänheittäjä Jami Kinnunen sekä juoksija Aino Pulkkinen. Myös NBA-koripalloilija Lauri Markkanen on harjoitellut urheiluakatemian siipien suojassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.