Oopperatähti selvisi täpärästi palavasta autosta – pelasti itsensä, kolme kattia ja mehukeiton

Sumialaisen La Kala -oopperan keulahahmo Marie Finne-Bray joutui todelliseen vaaratilanteeseen eilen maanantaina, kun hän oli palaamassa Laukaasta kotiinsa Sumiaisiin. Hän oli käymässä kolmen kissansa kanssa eläinlääkärireissulla perheen henkilöautolla.

Vuosimallin 2005 Citroën C4 oli ollut pari viikkoa sitten huollossa ja todettu ajokuntoiseksi.

– Kävin Laukaassa vielä ruokakaupassa ja lähdin ajelemaan kotia kohti, kun auton liike alkoi yhtäkkiä tuntua vähän jäykältä. Hiljensin saman tien nopeutta ja ajattelin, että yritän kuitenkin jatkaa matkaa hiljaisella vauhdilla. Olin Kuusaan kohdalla ja yhtäkkiä auton alta kuului kauhea paukaus. Laitoin heti hätävilkut ja onneksi eteen tuli bussipysäkki, jonne sain auton. Se oli jo sammunut ja kaikki polkimet menivät jäykiksi. Ilmeisesti siihen tuli joku tekninen vika.

Finne-Bray yritti käynnistää tuloksetta autoa ja soitti automekaanikolle.

– Kun juttelin tilanteesta hänen kanssaan, alkoi auton etuosasta nousta savua. Mekaanikko arveli, että onkohan auto keittänyt yli, mutta savu oli harmaata ja ehdin vastata hänelle, että en usko siitä olevan kyse, kun matkustajan puolelta konepellin alta nousi liekit kuin pyrotekniikalla tehtynä.

Tilanne kuin toiminta-elokuvasta

Hän luonnehtii tilanteen olleen kuin suoraan James Bond -elokuvasta. Sitten tuli kiire.

– Kiersin toiselle puolelle autoa. Liekit olivat jo aika isot ja nuolivat tuulilasia, kun pääsin irrottamaan kädet täristen ensimmäistä kissan kuljetuskoppaa etupenkiltä ja toista perään takapenkiltä. Pelkäsin, että auto räjähtää. Sitten tajusin, että kauppaostokseni, laukkuni, lompakko ja kännykkäni olivat apukuskin jalkatilassa ja ryntäsin vielä niitä hakemaan. Jostain syystä siinä hädässä minusta tuntui, että myös Laukaasta ostettu mehukeittopurkki on pakko saada palavasta autosta ulos.

Auto tuhoutui palossa täysin. Syttymissyy ei ole selvillä. Kuva: Marie Finne-Bray
 

Vasta myöhemmin Finne-Bray tajusi, että hänellä oli tilanteessa päällään tekoturkistakki.

– Jos liekit olisivat osuneet siihen, takki olisi syttynyt palamaan kuin soihtu. Mutta ei se tullut siinä hetkessä mieleen, pelastautumisessa oli ylipäätään kyse sekunneista.

"Ihanaa, miten ihmiset auttoivat"

Kun Marie Finne-Bray vetäytyi kissoineen ja tavaroineen kauemmas autosta, hän huomasi vasta silloin ympärille pysähtyneet autoilijat.

– Monesti puhutaan, että onnettomuuspaikoilla ihmiset vaan ottavat kuvia ja videoivat tapahtunutta, mutta eivät nämä ihmiset. He soittivat minulle apua, veivät sivummalle ja jäivät muutenkin auttamaan, Finne-Bray kiittelee.

Hän sai apua muun muassa liikenteen pysäyttämiseen ja opastamiseen kiertotielle ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle.

– Onneksi ehdin saada auton tiensivuun bussipysäkille, mutta pelkäsin myös ohiajaneiden puolesta. Liekit olivat isot, kaikki ikkunat räjähtivät ja koko auton etuosa suli ennen kuin pelastuslaitos ehti auton sammuttamaan.

Marie Finne-Bray kiittelee Laukaan pelastuslaitoksen väen lisäksi erityisesti paikalle auttamaan pysähtynyttä nuorta pakettiautomiestä ja harmaaseen takkiin pukeutunutta naista, joka selvitti tilannetta hätäkeskuksen kanssa.

– Lisäksi paikalle osui Piia-niminen nainen poikansa kanssa. Hän otti kissojen kopat heti autoonsa, sillä kissat ovat lyhytkarvaisia ja ne piti saada nopeasti suojaan. Hän auttoi liikenteen ohjaamisessa ja kaiken tämän jälkeen hän vielä vei minut ja kissat kotiin Sumiaisiin asti, Finne-Bray hämmästelee.

Koiranmakkarat liekittyivät pilalle

Jälkikäteen Finne-Bray tajusi, kuinka vaarallinen tilanne todella oli ja ainekset oli paljon pahempaankin.

– Onneksi kukaan ei loukkaantunut, hän huokaa.

Hän muistuttaa lemmikinomistajia, että hätätilanteessa eläimen saaminen nopeasti pois autosta on mahdotonta, jos ne eivät ole kuljetuslaatikossa tai turvavöissä.

– Tiedän, että jotkin ihmiset kuljettavat lemmikkejä irrallaan autossa, vaikka ei pitäisi. Tuollaisessa paniikkitilanteessa ei kissoja olisi saanut millään pois autosta tai jos olisi, ne olisivat karanneet jonnekin pöpelikköön.

Hän jatkaa, että auto ei ollut onneksi uusi ja arvokas.

– Auton menetys ei niinkään harmita, mutta olin ostanut juuri seitsemän kiloa koiranmakkaraa, jotka liekittyivät pilalle takakontissa. Pakko tässä on ajatella tilanteen koomisiakin puolia. Olimme keskustelleet vähän aikaa sitten mieheni kanssa auton vaihtamisesta uudempaan. Minä kannatin uutta ja mies auton säilyttämistä. Hän oli siihen kiintyneempi, olimme reissanneet sillä muun muassa Euroopan läpi kolmesti. Ranskatar sitten otti ja teki itse näyttävän lähdön, Finne-Bray naurahtaa.

Marie Finne-Bray ja perheen kissakolmikko Hilma, Indiana ja AccaDacca selvisi täpärästä tilanteesta säikähdyksellä. Kuva: Marie Finne-Bray
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.