Suolahtelaislähtöinen Ville työskentelee Irlannissa - "Maassa arvostetaan ahkeruutta"

Suolahdessa kasvanut Ville Happonen päätyi monien vaiheiden kautta töihin Irlantiin.

– Luulin ensin, että kyseessä oli jokin huijaus, kun sain LinkedInin kautta viestin, että kiinnostaisiko tulla Microsoftille töihin Irlantiin. Sen jälkeen kun sieltä vielä soitettiin ja lähetettiin lentoliput työhaastattelua varten, tulihan se aika puskista, naureskelee Suolahdessa kasvanut Ville Happonen, 27.

Äänekoskella lukiot käynyt, Jyväskylän ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja myöhemmin yliopistosta ekonomiksi valmistunut mies kannustaa katsomaan uramahdollisuuksia ulkomaille, mikäli se yhtään kiinnostaa.

– Tyttöystäväni Maaritin kanssa on asuttu käytännössä koko ikämme Keski-Suomessa ja ulkomaat ovat aina olleet mielessä. Monet puhuvat, että lähtevät työn perässä pääkaupunkiseudulle, mutteivät tule ajatelleeksi, että samalla vaivalla monesti työllistyy helpommin ulkomaille.

Viime huhtikuussa Happonen sai työpaikan Microsoftilta, jossa hän myy pienille ja keskisuurille yrityksille pilvipalveluratkaisuja.

– Meillä on Dublinissa noin kymmenen hengen suomi-tiimi, jossa myydään tuotteita suomeksi yrityksille. Emme käytä aikaa tuppuuttamiseen vaan ennemminkin kerromme mahdollisuuksista ja toimimme asiakkaiden tukena, mikäli he päätyvät hankkimaan tuotteita.

Happosen mukaan vastaavia työtehtäviä on Suomessa hankalasti saatavilla, ja päätös Irlantiin lähtemisestä syntyi nopeasti.

– Se olisi jäänyt harmittamaan, mikäli en olisi ottanut tarjousta työstä vastaan. Maaritkin sai Dublinista työn Accenturelta, jossa hän tarjoaa asiakaspalvelua muun muassa Google Play -musiikkikaupan asiakkaille.

Kummallakaan pariskunnasta ei ollut varsinaista työkokemusta it-alalta, mutta nyt molemmat työskentelevät tietotekniikan parissa.

– Suomalaisia arvostetaan maailmalla ja alhaisen verotuksen takia Irlanti on pullollaan yrityksiä, jotka rekrytoivat työntekijöitä maahan.

Ville ja Maarit asuvat Dublinin Harold’s Crossin asuinalueella yhdessä muutaman vuoden ikäisen chihuahuansa kanssa. Happosen mukaan Irlanti on maana yllättänyt positiivisesti, joskin se on monin paikoin Suomea kehityksessä jäljessä.

– Kun täällä asuntoa hankkiessa käytännössä kaikki hoituu sähköisesti, Irlannissa oli melkoista paperirumbaa. Piti saada suosituskirjeet entisiltä vuokranantajilta, palkkatodistukset työnantajilta ja jopa koirasta piti tehdä ansioluettelo sekä suosituskirje, Ville nauraa.

Miehen mukaan asuntojen taso suomalaiseen mittapuuhun verraten on heikohko ja pääkaupunki Dublinissa asuntojen hinnat ovat noin puolitoistakertaisia Helsinkiin verraten.

– Vastapainona ihmiset siellä ovat todella mukavia ja ulospäinsuuntautuneita. Irlannissa ei edes sada niin paljon kuin puhutaan ja tykkään maan rennosta asenteesta.

– Maassa myös arvostetaan ahkeruutta ja usein työllistyminen menee niin päin, että kysytään töihin.

– Irlannin sosiaalisuuden huomaa viimeistään siinä, kun lähtee koiran kanssa lenkille ja tuntemattomat tulevat juttelemaan niitä näitä. Suolahdessa ei paljoa tuntemattomien kanssa juteltu, kun kohdattiin.

Happosen tavoitteena on monen muun ulkomailta tulleen tavoin hankkia Irlannista arvokasta työkokemusta ja palata myöhemmin koti-Suomeen.

– Sillä kokemuksella on Suomesta paljon helpompaa saada töitä vaikka muuten työllistyminen on yhä vaikeampaa.

– Microsoft on myös yllättänyt siinä työpaikkana, ettei kukaan puuskuta niskaan vaan siellä on sellainen start up -henki, jossa sparrataan toinen toisiaan.

Happonen viettää joulun ja uudenvuoden aikaa perheensä kanssa nyt Suomessa. Hänen mukaansa on aina mukava palata Suomeen ja Suolahteen.

– Suurin ikävä on suomalaisia ruokatuotteita. Onneksi meillä on sen verran suomalaisia Dublinissa töissä, että aina joku tuo suklaata tai jotakin muuta mukanaan.