Syksy 1939 muutti kaiken - tänä iltana Äänekoskella kuullaan aikalaistarinoita

Todistusvoimaisia aikalaiskertojia syksyn 1939 tapahtumista kuullaan yhä harvemmin. Konnevetinen Juha-Pekka Karjalainen on jututtanut tuon ajan ihmisiä ja nauhoittanut haastattelut. Ammattisotilas, majuri evp ja historian harrastaja haluaa kertoa nuo tarinat laajemmalle joukolle. Tänään torstaina kuullaan yleisöluento aiheesta.

Karjalainen on tutkinut Suomen historiaa monelta kantilta ja tehnyt haastatteluja kotipaikan ihmisten kokemuksista. Hänen luennoissaan ei keskitytä sotatapahtumiin, vaan asioiden taustoihin ja sen hetken ajatusmaailmaan.

– Elettiin aikoja, jolloin pienten kansojen yli tehtyjä sopimuksia alettiin toteuttaa, painottaa Juha-Pekka Karjalainen talvisodan taustaa.

– Kesä ja syksy -39 näkyivät ja tuntuivat kotiseudullakin. Sodan läheisyys konkretisoitui, kun ihmisiä lähti linnoitustöihin ja ylimääräisiin kertausharjoituksiin.

– Mietittiin ehkä, että kyllä se sota taitaa olla tulossa. Sodan syttyminen toi ratkaisun johonkin, kuitenkin epävarmaan suuntaan.

Karjalainen korostaa, että sodan lopputuloksen kannalta oli tärkeää että yhteiskunta pysyi pystyssä. Kotirintaman naiset, nuoret ja vanhukset vastasivat arjen sujumisesta. Ruoan tuotannon ja tavaroiden säännöstelyn  täytyi toimia. Kansakunnan mieliala oli pidettävä korkealla.

Kohti talvisotaa -luento syksyn 1939 tapahtumista järjestetään Äänekosken lukiolla torstaina 28.11. klo 18. Luennon jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tilaisuuden järjestää Koskelan kansalaisopisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.