Älypuhelimen suorituskykyä voi parantaa helpolla kotikonstilla

Kannattaako älypuhelin korjata?

– Kannattaa, vastaa Mikko Huikari, joka työskentelee Midarella Samsung Support Centerin Jyväskylän Team Leaderinä eli huoltotiimin vetäjänä.

Tyypillisin tarve huollolle on rikkinäinen kosketusnäyttö. Usein myös akku uusitaan huollon yhteydessä.

– Samsungin ohje on se, että kaikissa uudemmissa malleissa näytön vaihdon yhteydessä uusitaan myös puhelimen akku. Akku ei tahdo kestää näytön vaihtamista, ja siksi on paloturvallisuusriski ellei akkua vaihda, Huikari kertoo.

Samsungin malleista akku vaihdetaan näytön vaihdon yhteydessä uusista A-sarjalaisista ja sekä S- ja Note-sarjoissa, joissa on kiinteä akku. Akun vaihdosta ei veloiteta erikseen.

– Myös pelkkiä akkuja vaihdetaan jonkin verran, koska niiden käyttöikä on rajallinen. Akun vaihto tuo aina pari kolme vuotta lisää elinaikaa laitteelle.

Kun Huikari sanoo huollon kannattavan, hän tarkoittaa lähinnä älypuhelinten kalliita lippulaivamalleja ja tehokkaampia malleja, joiden suorituskyky riittää pyörittämään ohjelmistoja useita vuosia.

– Huolsin juuri Samsungin S4-mallin vuodelta 2013. Uusinta Android-päivitystä siihen ei saa, mutta potkua riittää vielä, hän toteaa.

Usein on yksilöllistä, milloin puhelin kannattaa huoltaa ja milloin uusia. Kahdeksanvuotiaan puhelimen tapauksessa tunnearvolla oli ratkaiseva merkitys.

Midaren markkinointipäällikön Birgitta Kempaisen mukaan kulutustottumusten muutos on lisännyt huoltoasiakkaiden määrää.

– Enää aina ei haluta ostaa uutta, vaikka uusi perusmalli maksaisi saman verran kuin vanhan korjaaminen. Mieluummin huolletaan kuntoon se tuttu ja turvallinen.

Huikarin mukaan korjaamaan kannustaa myös se, jos puhelinta ei ole varmuuskopioitu.

– Pilvipalveluun ei välttämättä mahdu kaikki, ja puhelimessa voi olla paljon kuvien ainoita kappaleita. Merkkihuollon näytön korjauksessa ja akun vaihdossa tiedot eivät katoa, hän lupaa.

Älypuhelimesta voi pitää huolta myös kotikonstein.

– Ensimmäiseksi kannattaa hankkia panssarilasi ja suojakuori, Kemppainen vinkkaa.

Huikari neuvoo etsimään laitteen valikosta ylläpitotoiminnon, jolla laite osaa itse poistaa turhia tietoja, vähentää muistin kuormitusta ja sulkea akkua kuluttavia taustaohjelmia.

Helpoimmillaan huoltoa on puhelimen uudelleenkäynnistys.

– Puhelin kannattaa sammuttaa kerran viikossa. Muuten välimuisti täyttyy ja puhelin hidastuu. Aika moni unohtaa tehdä tämän säännöllisesti, Huikari jatkaa.

Verkosta voi tilata myös puhelinten näyttöjä ja korjaussarjoja tee-se-itse-huoltoa varten. Ammattilainen ei tietenkään suosittele näytön vaihtamista kotona. Perusteetkin löytyvät.

– Huoltotiloissa meillä on antistaattinen tila, työhanskat, kengät, rannekkeet, penkit ja jopa paidat, jotta ei pääse syntymään staattista sähköä ja jännitepiikkiä komponentteihin.

– Jännitepiikin vaurio voi ilmaantua viiveellä. Se voi ilmetä esimerkiksi näytön väreilynä ja kosketusongelmina, Huikari kertoo.

Merkkihuollossa laitteet testataan huollon jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viikonloppuna on taas tarjolla musiikkia jokaiseen makuun

Kortepohjan koulu muuttaa Voionmaankadulle

Juha Puura on työskennellyt kirjastomaailmassa liki neljä­kymmentä vuotta

Meno- ja kaasujalkaa vipattaa

Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Muuan Mies laulaa yhtä lailla ruoanlaitosta kuin liikakalastuksesta – keikka lauantaina Mustassa Kynnyksessä

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina