Aaro Vuotila vie elämykselliselle Metsälaulukävelylle lähimetsiin

Teatterikoneen Aaro Vuotila johdattaa kesäkuussa yleisön mukanaan metsäpoluille. Metsälaulukävely on retki luonnon voiman ja itsen äärelle.

Vuotila esittää omien tekstiensä lisäksi myös Eino Leinon ja Aleksis Kiven metsäaiheisia lauluja.

Vuotila on ammentanut metsälauluihinsa sisältöä suomalaisesta metsämytologiasta. Esille nousevia teemoja ovat muun muassa metsänhaltiat ja jättiläisten luontoon jättämät jäljet. Teksteissä mainitaan myös metsänpeitto, joka on suomalaisessa metsäuskomuksissa tila, johon ihminen tai kotieläin voi joutua. Metsänpeitossa tuttu metsä muuttuu yllättäen vieraaksi.

Vuotila toteutti vastaavan esityssarjan kesällä 2016 Laajavuoressa. Tänä kesänä luontokohteita on neljä, Köhniö-Kypärämäki, Keltinmäki, Nenäinniemi ja Haukanniemi. Vuotila kertoo, että kaikki kohteet ovat erityyppisiä, ja myös reittien haastavuus vaihtelee. Kunkin kohteen maasto, kasvillisuus ja eläimet kuten linnut tuovat oman osansa esityksiin.

– Esimerkiksi Köhniö-Kypärämäen polku on kallioinen ja urbaani reitti, kun taas Keltinmäessä ollaan syvemmällä metsässä. Haukanniemessä on runsaasti lintuja ja Nenäinniemessä hienoa louhikkoa, Vuotila luonnehtii.

Jokainen esitys mukautetaan tahdiltaan sellaiseksi, mikä sopii koko ryhmälle. Vuotila neuvoo, että hyvät kengät ovat tärkein varuste osallistujille. Metsälaulukävelylle mahtuu kerrallaan 15 kulkijaa. Reitillä huomioidaan etäisyys toisiin, ja annetaan kaikille metsässä liikkujille tilaa.

Vuotila on pistänyt ilahtuneena merkille, että koronavirusepidemia on saanut kaikenikäiset liikkumaan paljon luonnossa.

– Tänä keväänä olen huomannut, että omat lähipolut ovat olleet selvästi normaalia tallatumpia, ja metsiin on ilmestynyt myös muun muassa majoja, Vuotila hymyilee.

Vuotilalle metsä edustaa ennen kaikkea turvallista paikkaa ja suojaa. Hänelle on esitystä suunnitellessa ollut tärkeää pohtia ihmisten oman polun löytämistä ja elämän mittaista taivaltamista.

Vuotila toivoo, että Metsälaulukävely olisi osallistujille tilaisuus rauhoittua, avata aistinsa, syventyä omiin ajatuksiinsa ja hengittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Satamakadun ja Rantaväylän risteys kannattaa kiertää muuta kautta torstai-iltana

Vielä ehtii äänestää suosikkiterassia

Tragediasta taidetta – Galleria Hopan uusi näyttely käsittelee tulipalosta selviytymistä

Harjulla voi nyt suunnistaa kartan tai mobiilisovelluksen avulla

Sähköpotkulaudat tulivat Jyväskylään – ajelemaan pääsi jo eilen illalla

Nyt voit saada oman kuvasi Matkakeskuksen Nytkumuuriin – teoksen maalaaminen jatkuu heinäkuun lopulla

Lisää kirjastoja avataan ensi viikolla; kirjastoautotkin lähtevät liikenteeseen

Jääkiekkoa, signeerauksia ja abstrakteja muotoja – katso millaisia teoksia lapset taiteilivat Oikokatuun tänä vuonna

"Tältähän kesällä pitää kuulostaa" – lauantain Puistojuhlat helpotti yleisön, esiintyjien sekä järjestäjien festari-ikävää

Harjulla halutaan kovia tuloksia – Jarkko Finni kertoo, miten Jyväskylään tuodaan kovatasoinen yleisurheilukilpailu