Aino ja Alvar Aallon tarina laittaa katsojat Jyväskylän Kesässä todellakin liikkumaan – tutustu Jyväskylän Kesän muuhunkin ohjelmistoon

Jyväskylän Kesässä Aino Aalto kertoo neljässä esityksessä, millainen arkkitehti Alvar Aalto oli puolisona ja työtoverina. Samalla esitykset pyrkivät herättämään katsojat ajattelemaan, millaisen ”perinnön” kukakin haluaa itsestään kuolemansa jälkeen jättää.

– Esityksen toivotaan olevan katsojillekin matka itseensä. Siinä käsitellään isoja teemoja, muun muassa liittyen juuri siihen, mitä jätän omasta elämästäni jälkipolville, Aalto kylässä -esityksen tekijä Annu Sankilampi Teatterikoneesta sanoo.

Aalto kylässä -esityksessä liikutaan Jyväskylän keskustassa ja sen lähialueilla viidessä eri Aalto-kohteessa. Liikkeelle lähdetään Aalto-salin luota, josta jatketaan yhtenä ryhmänä suojeluskuntatalon, kaupunginteatterin ja yliopiston päärakennuksen kautta Aalto-museolle.

Jokaisessa kohteessa Sankilammen esittämän Aino Aallon elämästä käydään läpi yksi tarina.

– Toivottavasti esitys herättää kaiken muun lisäksi kiinnostusta Aino Aaltoa kohtaan, sillä hän on jäänyt puheissa yleensä miehensä varjoon. Olisiko Alvarista koskaan tullut sellaista kuin tuli ilman Ainoa? He kehittivät paljon toisiaan, Sankilampi miettii.

Teatterikoneen liikkuvaan esitykseen mahtuu mukaan maksimissaan 30 henkilöä esitystä kohden. Sankilampi arvioi, että yksi esitys kestää kaikkiaan parisen tuntia.

Aalto kylässä -esitykseen pääsee osallistumaan kahdesti keskiviikkona 3.7. sekä kerran torstaina 4.7. ja maanantaina 8.7.

Jyväskylän Kesä tuo 3.–9.7. kaupunkiin jälleen paljon nähtävää ja koettavaa muun muassa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen ja puheen osalta.

Sankilampi pitää hienona, että Teatterikoneen esitys on mukana Pohjoismaiden vanhimmassa yhtäjaksoisesti järjestetyssä kaupunkifestivaalissa.

– Esitys saa tietynlaisen takuun, kun se on osa Jyväskylän Kesää. Toisaalta se kertoo myös luottamuksesta minua kohtaan.

Jyväskylän Kesän jälkeen Sankilampea ja Teatterikonetta pitävät kiireisinä syyskuussa ensi-iltaan tuleva koko perheen ilmastoaiheinen musiikkinäytelmä Tartsan ja muoviviidakko sekä pikkujoulukaudella esitettävä mustan huumorin näytelmä Remontti.

Tutustu Jyväskylän Kesän koko ohjelmistoon

Vielä lisäksi

Miten kesäteatteri eroaa ”talviteatterista”?

Kesäteatteri on kokonaisvaltainen kokemus. Siinä ollaan esimerkiksi luonnon keskellä ja sään armoilla. Kesäteatteri ei ole ehkä niin vakavaa. Pukukoodi ei ole kovin tarkka, ja jokainen saa olla sellainen kuin on. On hyvä, että teatterit eroavat toisistaan.

Mikä on ikimuistoisin näkemäsi taide-esitys?

Se taisi olla ARS 95 -näyttely. Luulin näkeväni valokuvissa nukkuvia ihmisiä, mutta he olivatkin kaikki kuolleita. He olivat niin rauhallisen näköisiä. Se oli yhtä aikaa kaunista ja rumaa, ja siinä kävi katsojana läpi koko tunnekirjon. Näyttely jätti minuun ikuisen jäljen.

Mikä esitys pitäisi joskus vielä nähdä itse?

Ulkomailla jokin immersiivinen esitys, jossa koko rakennus on valjastettu esityksen käyttöön. Esimerkiksi brittiläinen Punch Drunk -ryhmä on tehnyt sellaista. Olen suunnitellut samantyylistä esitystä Jyväskyläänkin.

Mikä on paras kesäharrastus?

Uiminen järvessä ja saunominen on aivan parasta. Se olo, joka tulee, kun ui puhtaassa vedessä. Siinä on jotain vapauden tunnetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kauppakeskuksilta valituskirje feissarilaumoista ydinkeskustassa – Feissarikin myöntää, ettei toiminta saa kääntyä itseään vastaan

Perjantain jazzklubilla ollaan swing-aikakauden tunnelmissa

Yksi lakimuutos ei riitä lopettamaan pikavippien haittoja

Kolumni: Omituisia asioita

Stand up -koomikko Anders Helenius poistui Levillä keikalta haulikkomiestä peläten

Lompakkoaan etsinyt mies sai nyrkistä kasvoihinsa

Mentorit, teitä tarvitaan Jyväskylässä – äideille etsitään uraneuvojia, jotka auttavat etsimään uutta suuntaa

Jyväskylään avattiin Suomen toinen Barot's-pikaruokaravintola

Suomipop-festareilla esiintyvä Kolmas Nainen: "Teemme tätä kuin viimeistä päivää"

Miten ajattelit viettää seitsemänkymppisiäsi? Ystävykset suuntaavat Suomipop-festivaaliin, jos se vain järjestetään 2050-luvulla